Orsas vargar rabiesskyddas med hundvaccin

Orsas vargar rabiesskyddas med hundvaccin

Rovdjursparken Orsa Rovdjurspark, som är under avveckling, får använda rabiesvaccin för hund till varg. Det har Jordbruksverket i dagarna bestämt i ett unikt beslut. Det gör att en vargflock nu kan exporteras till en djurpark i Norge – och hot om avlivning tycks ha undanröjts.

– Vi har inte fått någon ansökan om detta tidigare. Det måste man komma in med om man ska använda ett rabiesvaccin till andra djurslag än de som anges i föreskrifterna, säger Kinfe Girma som är handläggare på Internationella frågor och djurhälsopersonalenheten på Jordbruksverket.

Det var i januari i år som det stod klart att Orsa Rovdjurspark skulle avvecklas. Rovdjursparken uppger att man kommer att stänga för publik i november. Man säger också att man har påbörjat arbetet med att omplacera alla djur till andra djurparker.

Orsa Rovdjurspark hyser bland annat vargar, tigrar, lodjur, isbjörnar och andra utrotningshotade rovdjur från det norra halvklotet. Vargflocken ska enligt uppgifter till Jordbruksverket exporteras till en mottagande djurpark i Norge, men vill inte tala om vilken djurpark det handlar om.

Vaccinering av de aktuella vargarna mot rabies är enligt rovdjursparken ett exportkrav från den norska myndigheten Mattillsynet. Nyligen gjordes därför en ansökan till Jordbruksverket om att få använda dessa vaccin till sina vargar.

De rabiesvaccin som kan komma i fråga är Nobivac Rabies vet som tillverkas av MSD Animal Health Sweden som bland annat är godkänt för hund och räv, samt Rabisin vet från Boehringer Ingelheim Animal Health. Det är godkänt bland annat för hund.

Jordbruksverket insåg vikten av att skyndsamt fatta ett beslut. Enligt gällande svensk och EU-lagstiftning får vaccination mot rabies av andra djurslag än hund, katt, iller och häst bara utföras efter tillstånd från den myndigheten.

”Ärendet är rätt så brådskande, annars kommer djuren att få avlivas”, skriver Jordbruksverket i ett dokument efter det att man tagit emot ansökan från rovdjursparken.

När VeterinärMagazinet tidigare denna månad nådde Orsa Rovdjurspark tonade man emellertid ner avlivningshotet något och meddelade att man har tid på sig för avvecklingsarbetet. Skulle det inte gå att exportera vargarna till Norge, skulle man söka andra alternativ för att ge dem ett bra hem, uppgav rovdjursparken.

Men i dagarna kom så alltså det positiva beskedet från Jordbruksverket om att vaccinen får användas till vargarna.

Bland annat här skriver myndigheten i sitt beslut:

”Det finns inget rabiesvaccin godkänt för djurslaget varg på den svenska marknaden men det finns godkända vacciner, Nobivac Rabies vet för hund och räv med flera och Rabisen vet för hund med flera i Sverige. Jordbruksverket anser att det utifrån smittskyddssynpunkt inte finns något hinder mot att vaccinera vargar med Nobivac Rabies vet eller Rabisen vet vaccin godkänt för hundar vid export till Norge.”

Text: Håkan Frisell. Bilden är en genrebild.