Smärtfri avlivning kan ge godare skaldjur

Smärtfri avlivning kan ge godare skaldjur

Nu ska forskning avgöra om skaldjur har smärtreceptorer som andra djur, och om höga stressnivåer hos skaldjur gör att de smakar sämre än om de avlivats med en human metod.

Lynne Sneddon, forskare vid Göteborgs Universitet och expert på fiskar, kräftdjur och bläckfiskar har sett tecken på fysiologisk smärta hos exempelvis krabbor, trots att de inte kan uttrycka sig via ansiktet som andra djur.

I vissa länder är det förbjudet att koka humrar levande exempelvis i Schweiz, USA och Nya Zeeland. I Sverige finns inga sådana djurskyddslagar. Här får man också binda humrarnas klor, trots att det enligt Lynne Sneddon mycket väl kan vara stressande för djuren.

Nu ska hon ta reda på om det finns smärtreceptorer hos kräftdjur, något man fann hos fiskar för 20 år sedan. Lynne Sneddon ska utreda hur tio arter reagerar på smärta och fastställa det skonsammaste sättet att avliva dem. Till slut ska hon undersöka om skaldjuren smakar bättre när de avlivas med humana metoder.

Det är sedan tidigare känt att fisk som mår bra också smakar bättre.

Källa: Forskning och Framsteg.