12 mars 2023 Professorn varnar: Understekta hamburgare ger allt fler fall av ehecFem år i rad har Sverige stått för mer än en tiondel av alla rapporterade fall av ehec inom EU, skriver SvD. Enligt veterinären och professorn Läs mer!
15 februari 2023 Livsmedelsverket ger lugnande besked om BSE-fall i EuropaI slutet av förra månaden upptäcktes ett fall av BSE, även kallad galna ko-sjukan, i Nederländerna, och i dagarna ytterligare ett fall i Spanien. Båda fallen Läs mer!
13 februari 2023 Slakten av gris den högsta sedan 2011 – övriga animalier minskarSlakten av flera djurslag minskar, men ett djurslag går mot strömmen. Det visar Jordbruksverkets statistikrapport om animalieproduktionen för helåret 2022. Slakten av gris var den högsta Läs mer!
10 februari 2023 Utredning ska visa hur livsmedelssektorns konkurrenskraft kan kombineras med djurskyddRegeringen tillsätter en utredning som ska analysera hur konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter kan stärkas, samtidigt som det förenas med ett starkt djurskydd. Det meddelade landsbygdsminister Peter Läs mer!
20 januari 2023 Regeringen beställer kunskapsnav om animalieproduktionRegeringen ger, genom Jordbruksverket, forskningsinstitutet RISE i uppdrag att inrätta ett kunskapsnav för kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Det framgår av ett pressmeddelande. Syftet är att stärka konkurrenskraften Läs mer!
11 januari 2023 Så ska livsmedelskontrollen ske i kris och krigLivsmedelsverket har tagit fram en handbok som ska hjälpa kontrollmyndigheterna att förbereda sig för kris- och krigssituationer. Det framgår av ett pressmeddelande. Handboken har titeln ”Livsmedelskontroll Läs mer!
10 januari 2023 Oenighet om vad ökningen av kasserade slaktkycklingar beror påAldrig tidigare har så många slaktkycklingar totalkasserats på grund av hjärtsäcksinflammation som under 2022. Det uppger både slakteriet Kronfågel i Valla och Livsmedelsverket – men man Läs mer!
22 december 2022 Kondens på slakterier ger risk för kontaminerade livsmedelKondens som droppar ner på slaktkroppar och andra livsmedel utgör en allvarlig risk för konsumenter. Det har blivit en vanlig arbetsuppgift för officiella veterinärer, OV, att Läs mer!
6 december 2022 Allvarliga brister på slakterier faller mellan stolarnaOfficiella veterinärers enkla täta kontroller, ETK:er, på slakterier, visar på få men allvarliga avvikelser. Köttbranschen är missnöjd med den information man får från Livsmedelsverket. – ETK:erna Läs mer!
21 november 2022 Information om kasserade slaktkroppar når inte djurhållarnaDet är Livsmedelsverkets officiella veterinärer som fattar beslut om att slaktkroppar på slakterier helt eller delvis ska kasseras. Besluten riktas mot slakterierna – vilket lämnar djurhållarna Läs mer!
9 november 2022 Smittskyddet måste stärkas för att öka svensk matproduktionJordbruksverket och SVA vill tillsammans med livsmedelsbransch, djurhälsovård och myndigheter utveckla smittskyddsarbetet för att värna djurs och människors hälsa, samhällsekonomin – och tillgången till svenskproducerad mat. Läs mer!
25 oktober 2022 EFSA: Transportåtgärderna som minskar antibiotikaresistensMinimerade transporttider och noggrann rengöring av fordon, utrustning och utrymmen där djur lastas och lossas. Det är några av de åtgärder som anses effektiva för att Läs mer!
18 oktober 2022 Gårdsprodukter som aldrig blir mat står för stora utsläppStora mängder kött, mjölk och biprodukter blir aldrig mat. Det visar två rapporter från Jordbruksverket. Förlusterna står för hela 9 procent av de totala växthusgasutsläppen från Läs mer!
12 oktober 2022 Möjligheter till gårdsslakt utökasHittills har slakt, förutom nödslakt, bara varit möjlig på ett slakteri eller på ett mobilt slakteri för tama hov- och klövdjur. Nu kan slakten utföras på Läs mer!
10 oktober 2022 Effektivare användning av djurfoder kan mätta 1 miljard människorNy forskning vid Stockholms universitet, publicerad i Nature Food, visar hur små förändringar i utfodringen av boskap och odlad fisk skulle kunna upprätthålla dagens djurproduktion, samtidigt Läs mer!
4 oktober 2022 Antalet bristfälligt märkta djur ökar markantAntalet bristfälligt märkta djur som når landets slakterier har ökat kraftigt de senaste åren. Det kan utgöra en allvarlig risk vid bland annat smittspårning. Men myndigheterna Läs mer!
26 september 2022 Så ska Sverige påverka djurvälfärden i EUVid årsskiftet tar Sverige över ordförandeskapet i EU, och då också i EU:s chefsveterinärgrupp – den så kallade CVO-gruppen. Lena Hellqvist Björnerot är Sveriges officiella chefsveterinär, Läs mer!
21 september 2022 Smärtfri avlivning kan ge godare skaldjurNu ska forskning avgöra om skaldjur har smärtreceptorer som andra djur, och om höga stressnivåer hos skaldjur gör att de smakar sämre än om de avlivats Läs mer!
30 augusti 2022 Distanskontroller på väg in i slakteriernaLevandedjursbesiktning och köttbesiktning via videolänk väntas ge stora fördelar för officiella veterinärer såväl som för små och medelstora slakterier. Minskade kostnader och bättre arbetsmiljö hägrar – Läs mer!
30 augusti 2022 Produktionen av matfisk ökade med 20 procent under 2021Produktionen av odlad matfisk 2021 skattas till 11 900 ton i hel färskvikt. Jämfört med 2020 innebär detta en ökning med ungefär 2 000 ton eller Läs mer!