Det svenska lantbruket förändras snabbt. På bara två decennier har antalet nötkreatur, grisar och får blivit betydligt färre, samtidigt som antalet höns skjutit i höjden.…
Sedan 2020 har fågelinfluensa drabbat ett tjugotal livsmedelsproducerande fjäderfägårdar i Sverige, vilket har lett till att nära 2,4 miljoner fjäderfän har dött eller avlivats. Fågelinfluensaviruset…
Stöden som ska bidra till att Sveriges gamla husdjursraser bevaras fyller en viktig funktion genom att stötta djurägare och föreningar, men de flesta husdjursraserna är…
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Nu…
Nya utbrott av fågelinfluensa har rapporterats bland både vilda och tama fåglar i Europa under hösten 2024. Majoriteten av fallen har upptäckts i Syd- och…
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter har ändrats vad gäller handelsnormerna för ägg genom kommissionens delegerade…
Förra veckan rapporterade bland andra DN om att EU säkrar 40 miljoner doser vaccin mot fågelinfluensan, detta redan innan smittan nått Europa. Och de första…
Välfärden för värphöns behöver förbättras, även inom ekologisk äggproduktion. Det visar en studie från SLU. För att öka kunskapen om lantbruksdjurens välfärd i kommersiell produktion…
Tuppkycklingar inom äggindustrin dödas under sin första levnadsdag. Det är ett av de mest angelägna djurskyddsproblemen i Sverige, enligt Djurens Rätt, och är förbjudet i…
Ny epidemiologisk lägesbild bekräftar att fler vilda fåglar har fågelinfluensa. Det skriver SVA i ett pressmeddelande. SVA har senaste veckorna påvisat fågelinfluensa hos vilda fåglar…
Fler fall av fågelinfluensa hos vilda fåglar väntas i januari februari och mars. Det framgår av SVA:s lägesbild, som publiceras med anledning av att tama…