Finland satsar på vaccin mot fågelinfluensan – tvärtemot Sverige

Finland satsar på vaccin mot fågelinfluensan – tvärtemot Sverige I Finland har man valt att börja vaccinera personer som arbetar med djur mot fågelinfluensan och är med i EU:s upphandling av vaccin. Foto: Adobe Stock

Förra veckan rapporterade bland andra DN om att EU säkrar 40 miljoner doser vaccin mot fågelinfluensan, detta redan innan smittan nått Europa. Och de första doserna skickas snart till Finland som kommer påbörja vaccinering – en upphandling som Sverige inte kommer att delta i.

15 länder ingår i upphandlingen, där det finns möjlighet att köpa in ytterligare 40 miljoner doser under de fyra år som avtalet löper. CSL Seqirus uppges förbereda leveranser till flera länder redan nu, först ut blir Finland som planerar att erbjuda vaccinet till bland annat anställda på landets pälsfarmar.

– Läget är väldigt lugnt när det gäller fågelinfluensa i Europa bland vilda fåglar. Vi har få fall jämfört med förra året, och sommarhalvåret är normalt sett högsäsong för fågelinfluensa. Det gör att vi bedömer att risken för större spridning är låg, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén på Folkhälsomyndigheten till DN.

I början av juni fanns det inga aktiva utbrott av fågelinfluensa hos människor eller tamboskap i Europa, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). I Sverige har det varit tre utbrott av fågelinfluensa på tamfåglar under 2024

Läs om Efsas rapport om förstärkt övervakning av fågelinfluensan här:

Läs mer hos Jordbruksverket här:

Läs mer hos EU Kommissionen här: