UG granskar kycklingindustrin – ”största djurskyddsproblemet”

UG granskar kycklingindustrin – ”största djurskyddsproblemet”

Uppdrag Granskning avslöjar ett stort djurlidande i den svenska kycklingindustrin, enligt det program som sänds i kväll onsdag. Det skriver svt.se.

Det handlar om avelshöns som uppvisar aggressivt beteende som kopplas till stress på grund av hunger. Hönsen hålls på hårda foderrestriktioner för att de inte ska växa alltför fort. Resultatet är att de äter varandra. Det visar Djurrättsalliansens bilder från en sluten anläggning i Skåne.

– Det enda de egentligen vill är att äta, men de får de inte. Därför blir det ett djurlidande, säger lektor Jenny Yngvesson, på SLU som forskat på kycklingarnas tillväxt till Svt.

Nästan alla svenska kycklingar är av sorten Ross308, som är framavlad för att växa snabbt och slaktas vid 35 dagar. Avelsdjuren hålls vid liv i 400 dagar. Men de snabbväxande generna orsakar problem. Därför begränsas fodret hårt för att de inte ska växa snabbare än djuren klarar av.

– Min uppfattning är att det här förmodligen är det största djurskyddsproblemet vi har inom all djuruppfödning, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet till Svt.

Han beskriver situationen som ”fruktansvärd”.

Enligt Svt har vd för företaget Aviagen Swechick nu tvingats avgå efter 28 år på sin post. Bolaget, som är en del av det multinationella Aviagen, står bakom i stort sett all kyckling som säljs i Sverige.

Källa: svt.se