Hundägare uppmanas till snällare ton på nätet

Hundägare uppmanas till snällare ton på nätet

Svenska Kennelklubben och Agria startar ett samarbete med hundcoachen Fredrik Steen för att skapa ett trevligare samtalsklimat i hundvärlden. Kampanjen Ett Snällare Hundsverige vill få djurägare att reflektera över hur de uttrycker sig i digitala medier.

Grunden i Ett Snällare Hundsverige är fem ledstjärnor för hur människor kan förhålla sig till varandra på nätet. I kampanjens första del presenterar Fredrik Steen de fem ledstjärnorna i korta filmer. Filmerna kommer att publiceras i SKK:s och Agrias sociala mediekanaler med start den 17 oktober.

Personangrepp och mobbning via nätet tycks tyvärr vara fenomen som ökar – i alla åldrar, konstaterar Patrik Olsson, affärsområdeschef och hundexpert Agria Djurförsäkring, och initiativtagare till kampanjen tillsammans med SKK:s vd Kees de Jong.

–Tråkigt beteende är inte unikt för hundvärlden, men det är den vi verkar i och kan påverka. Min ambition är att vi ska försöka att skapa en miljö där det är välkommet med olika åsikter, synpunkter och uppfattningar men där det inte är välkommet med personangrepp. Vi måste ta gemensamt ansvar och jobba för att passionen för hundar blir en positiv energi, säger Kees de Jong.

5 ledstjärnor till hundägare för Ett Snällare Hundsverige

  1. Skäll inte
    Alla förtjänar ett trevligt bemötande. Formulera dig schysst när du tilltalar en annan hundägare, veterinär eller hundföretagare.
  2. Tänk efter före
    Självklart får du uttrycka din åsikt, men hejda din första impuls och räkna till tre. Läs det du skrivit högt för dig själv. Skulle du formulerat dig likadant till någon som stod framför dig?
  3. Var snäll
    Se upp med skärpan. Precis som hundar har vi människor olika temperament och personlighet. Blir du lätt irriterad? Låt inte irritationen ta över utan behåll din vänliga ton.
  4. Utgå från att andra menar väl
    Ibland är det svårt att förstå varför hunden reser ragg. På samma sätt kan det vara svårt att tolka tonen i en skriftlig kommentar. Ta för vana att ”snälltolka” det andra säger.
  5. Scrolla vidare
    Har du inget hjälpsamt eller konstruktivt att bidra med i en diskussion är det helt okej att vara passiv. Det går fint att bara scrolla vidare!

Källa: SKK

Bilden: Hundcoachen Fredrik Sten, foto Fredrik Åström, Agria