Wales diskuterar förbud mot hundkapplöpningar

Wales diskuterar förbud mot hundkapplöpningar

Wales överväger ett förbud mot hundkapplöpningar. Ett offentligt samråd kommer sannolikt att hållas senare i år. Veterinärer inom kapplöpningsbranschen oroas över att förbudet kan innebära att många hundar avlivas.

Enligt Vet Times ökar nu det politiska stödet för ett förbud mot hundkapplöpningar i Wales. Mer än 35 000 privatpersoner har skrivit under en petition på nätet som kräver ett förbud. Nationalförsamlingen har tillsatt en kommitté för att diskutera frågan, och en majoritet av kommitténs medlemmar stöder ett stegvis avskaffande av sporten.

Men i de debatter som hålls uttrycker branschveterinärer oro över vad som ska hända med hundarna om förbudet går igenom. Risken finns att många av dem kommer att behöva avlivas när ägarnas intresse för att hålla dem försvinner.

Enligt Lesley Griffiths, landsbygdsminister i den walesiska nationalförsamlingen, finns ett behov av att vinthundsindustrin och djurvälfärdsorganisationer samarbetar för att säkerställa att allmänheten får en ”informerad bild” av den aktuella situationen och effekterna av eventuella lagändringar.

En av förespråkarna för ett avskaffande är den liberaldemokratiska politikern Jane Dodds.

”För mig handlar detta om vilket sorts Wales vi vill ha. Jag vill inte ha ett Wales där djur produceras i industriell skala för sport”, säger hon.

Motståndarna till ett förbud, som den konservative Joel James, efterlyser mer kunskap om sportens påverkan på djuren. Han stöder sig på tidigare varningar från Society of Greyhound Veterinarians, när han säger: ”Om vi förbjuder hundkapplöpning oroar jag mig för att många hundar kommer att avlivas. Det behövs mycket mer kunskap konsekvenserna av ett sådant förbud.”

Chris Burghes, vd Blue Cross, som är en bland flera välgörenhetsorganisationer som kampanjar för ett förbud, välkomnar samrådet och hävdar att stödet för ett förbud visar att hundkapplöning är ”en döende industri som inte kan försvaras i traditionens namn, eller genom tomma löften från branschen om att förbättra djurvälfärden”.

Medan Mark Bird, vd för Greyhound Board of Great Britain, hävdar att det är viktigt att ta bort känslor, desinformation och myter i debatten och i stället se till vad som verkligen är djurens bästa.

Källa: Vet Times

Fotnot: Wales har, liksom Skottland, ett visst självstyre gentemot Storbritannien. Nationalförsamlingen heter Senedd Cymru.