Djurens Rätt: Minkuppfödning skapar lidande även för andra djur

Djurens Rätt: Minkuppfödning skapar lidande även för andra djur

Minkfarmer innebär inte bara lidande för minkar. De bidrar också till utfiskning och till finansiering av kycklingfabriker. Det skriver Djurens Rätt i en ny rapport.

Minkfarmerna i Sverige bidrar till minst 30 miljoner fiskars död per år, förutom att de dödas för sin päls i hundratusental. Innan dess behöver de foder, vars tillverkning kan kopplas till utfiskade hav och till kycklingfabriker, enligt rapporten om ekonomiska kopplingar mellan minkfarmer och andra djurfabriker.

Djurens Rätts slutsats är att man vill se ett förbud mot minkfarmer – och opinionen för ett förbud är stark i Sverige, hävdar organisationen.

–Argumenten för ett förbud mot minkfarmer var redan många och med den här rapporten blir de ännu fler, det är dags för politikerna att agera, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätts nya rapport belyser de omfattande hållbarhetsrisker minkfarmer bidrar till i lantbruket och fisket. Som en del i det lyfts även användningen av slaktavfall, vikten att införa åtgärder för att minska djurens lidande, men även det matsvinn som organisationen hävdar pågår i Sveriges fiskerier och djurfabriker. ”För att reducera mängden slaktavfall behöver också slakten av fiskar och andra djur minska överlag”, heter det i rapporten.

– Det är inte hållbart att föda upp rovdjur i små gallerburar i ett system som dessutom bidrar till lidande i andra industrier. Rapporten är ännu ett bevis på att minkfarmerna är ohållbara och måste avvecklas omgående, avslutar Camilla Bergvall.

Läs rapporten “Den plågsamma kopplingen mellan minkfarmer och djurfabriker”.

 

Källa: Djurens rätt