Skydda din klinik mot cyberattacker

Skydda din klinik mot cyberattacker

Djurklinikchefter oroar sig sällan för att utsättas för cyberattacker. De borde vara mer på sin vakt, hävdar experten Clint Latham. Här är hans fem bästa cybersäkerhetstips.

Clint Latham har grundat det amerikanska säkerhetsförtaget Lucca Veterinary Data Security. Han höll ett anförande vid AVMA:s kongress i somras, där han gav sina bästa råd till den klinik som vill skydda sig från attacker.

  • Använd starka lösenord och använd en lösenordshanterare för att säkert hantera dina lösenord. Aktivera alltid tvåfaktorsautentisering, vilket bör stoppa cirka 90 procent av personliga cyberattacker. Med tvåfaktorsautentisering menas att man inte bara har ett lösenord, utan ytterligare en faktor. Använd starka och unika lösenord. Använd inte samma lösenord på flera olika webbplatser.
  • Håll ditt operativsystem, webbläsare och annan programvara uppdaterad. Använd även säkerhetsprogramvara som antivirusprogram.
  • Det finns gratis webbverktyg som snabbt bedömer om ett onlinekonto har komprometterats eller blivit utsatt för dataintrång. Den internationellt mest kända heter Have I Been Pwned.
  • Se till att cybersäkerhetsutbilda personalen. Det är det mest effektiva sättet att hålla kliniken säker.
  • Säkerhetskopiera praktikens data. Ett effektivt sätt att göra detta är att använda en molntjänst. Dubblera med en lokal hårddiskbackup.

När Lucca Veterinary Data Security genomförde en enkät bland djursjukhus, uppgav 90 procent att de inte var oroliga för cyberattacker. Men Clint Latham varnar för att den ökande användningen av ny teknik gör veterinärverksamheter bör skydda sig mot att bli attackerade. Artificiell intelligens-program, exempelvis chattroboten Chat GPT, gör det enklare för en hacker att skapa och distribuera ransomeware-verktyg. Det innebär att klinikens it-system kan stängas ner av kriminella som begär lösen för att öppna det.

Enligt organisationen Svensk Handel har ransomeware-attackerna ökat mot svenska företag på senare tid. Hur mycket är dock svårt att säga, eftersom många företag som drabbats väljer att tiga om det

Svensk Handel kompletterar Clint Lathams goda råd med följande:

  • Koppla aldrig in okända externa enheter i din dator eftersom det kan leda till att ransomware sprids från dessa enheter till din dator.
  • Klicka inte på bilagor, reklam och länkar om du är osäker på avsändaren.
  • Se över behörigheterna på företaget, alla behöver inte ha åtkomst till allt. Infekteras någon med högre behörighetsgrad (typ administrationsbehörighet) kan hela nätverket smittas.
  • Se även till att endast godkända applikationer får köras på företagets datorer.

Källor: AVMA, Svensk Handel