Ledande kvarkaexperter samlas på Flyinge

Ledande kvarkaexperter samlas på Flyinge

I veckan träffas Europas ledande experter inom kvarka vid riksanläggningen i Flyinge för att dela de senaste framstegen kring smittskydd och vaccination. Det framgår av ett pressmeddelande från vaccintillverkaren Intervacc.

Den 13 december samlas Europas främsta experter inom kvarka på riksanläggningen i Flyinge för att diskutera erfarenheter av vaccination mot den mycket smittsamma och allvarliga infektionssjukdomen kvarka, som drabbar hästar. Intervacc och dess europeiska distributionspartner Dechra Pharmaceuticals arrangerar mötet som erbjuder möjlighet att diskutera och dela de senaste framstegen inom det förebyggande arbetet mot kvarka.

Flyinge är en av Sveriges riksanläggningar som har fokus på att utveckla hästsektorn. Tillsammans med de två andra riksanläggningarna, Wången och Ridskolan Strömsholm, är Flyinges uppdrag att utbilda framtida professionella ryttare. Lärarna och tränarna har bland annat olympiska meriter och lång erfarenhet av hästnäringen. Flyinge är utifrån detta och att anläggningen också är ett av världens äldsta nationella stuterier som har en stolt tradition av att främja kunskap för att förbättra hälsan och prestationsförmågan hos hästar, en idealisk plats att hålla detta möte den 13 december.

Målet med mötet är att fördjupa kunskapen och sprida insikt om hur vaccination mot kvarka ökar förutsättningar till friska hästar i hela Europa. Intervaccs mål med mötet är att identifiera och kommunicera ny kunskap för att förbättra kontrollen av infektionssjukdomar.

Kvarka är en infektion i lymfkörtlarna i huvudet och halsen hos hästar, som orsakas av bakterien Streptococcus equi. Infekterade hästar får vanligtvis feber, nosflöde och bölder i lymfkörtlarna i huvudet och halsen, vilket kan försnäva luftvägarna. Utöver lidandet för drabbade hästar har sjukdomen svåra ekonomiska konsekvenser för hästnäringen. Sjukdomen är mycket smittsam och i genomsnitt drabbas 1 till 2 anläggningar per vecka av kvarkautbrott i Sverige. Ett utbrott involverar ofta flera hästar på en drabbad anläggning.

–Det här mötet kommer att samla Europas ledande experter på kvarka för att dela erfarenheter om kvarka och användningen av kvarkavaccin i fält”, säger Jonas Sohlman, vd på Intervacc.

Han fortsätter:

–Vår övertygelse är att detta möte kommer att hjälpa fler veterinärer från hela Europa att minska konsekvenserna av denna fruktansvärda sjukdom.

Källa: Intervacc