Första maternella vaccinet mot kryptosporidos har fått EU-godkänt

Första maternella vaccinet mot kryptosporidos har fått EU-godkänt Det nya medlet ger kalvar ett förebyggande skydd mot C. parvum.

EU-kommissionen har gett MSD Animal Health marknadsföringstillstånd avseende det nya vaccinet Bovilis Cryptium. Det är det första EU-licensierade vaccinet som har bevisats skydda mot Cryptosporidium parvum hos kalvar från födseln och framåt.

Cryptosporidium parvum (C. parvum), som är en mycket infektiös zoonotisk parasit som orsakar kryptosporidios, en av de vanligaste gastrointestinala sjukdomarna hos nötkreatur. Medlet framkallar antikroppar i dräktiga kvigors råmjölk mot Gp40 av Cryptosporidium parvum och är det första maternella C. parvum-vaccinet för nötkreatur.

–Bovilis Cryptium erbjuder ett förebyggande neonatalt skydd och är en ny, forskningsbaserad metod för att bekämpa den förödande parasiten C. parvum. Det har stor påverkan på Europa och resten av världen, säger Philippe Houffschmitt, DVM, MBA, och vice vd för den globala verksamheten för idisslare hos MSD Animal Health i ett pressmeddelande.

Parasiten spelar en stor roll i utvecklingen av kalvdiarré, den vanligaste dödsorsaken hos unga kalvar, och kan ha långsiktiga negativa effekter på viktökning och produktionseffektivitet i svåra fall.

Källa: MSD Animal Health