I dag är det internationella blodgivardagen

I dag är det internationella blodgivardagen Varje år firas Internationella blodgivardagen en dag som belyser vikten av blodgivning för att rädda liv vilket så klart även gäller för djur. Foto: Adobe Stock

Den 14 juni varje år infaller den internationella blodgivardagen – en dag väl värt att uppmärksamma. Att människor lämnar blod vet de flesta men att även hundar och katter lämnar blod är det färre som vet.

Runt om i landet uppmärksammas och hyllas hundar för sin livsviktiga insats, som bland annat Anicuras utmärkelse till Årets blodgivarhund som vi skrev om tidigare i veckan. Försäkringsbolaget Petson lyfter även de dagen för  påminna om varför det är så viktigt att ge blod – en blodtransfusion kan vara skillnaden mellan liv och död för patienten.

Inom djursjukvården används blodprodukter endast i akuta fall eller nödlägen. Vilken blodprodukt som används beror på vad hunden eller katten lider av. De djur som behandlas för anemi (blodbrist), stora blodförluster vid exempelvis trafikskador eller andra tillstånd då syretillförseln till vävnaderna är nedsatt får vanligtvis röda blodkroppar. Tillstånd där plasma används är bland annat brännskador, förgiftningar samt vid behandling av koagulationsrubbningar som exempelvis vid råttgiftsförgiftning eller leversjukdom.

Även Swevet var tidigt på bollen för att uppmärksamma och lyfta upp frågan. På deras hemsida skriver de att veterinärkliniker har en fantastisk möjlighet att göra skillnad genom informationskampanjer, hålla blodgivardagar och evenemang. Genom att uppmuntra blodgivning kan alla bidra till att rädda liv och ge många djur en chans till ett hälsosammare liv.