Hästägares skadeoro orsak bakom ensamma hästar i hagen

En färsk undersökning* bland hästägare visar att majoriteten låter sina hästar gå tillsammans med andra hästar i hagen. Endast nio procent säger bestämt nej till sällskap i hagen med hänvisning till oro för skador som det vanligaste skälet.
– Det går att minimera skaderisken genom att matcha hästar som trivs ihop samt att undvika konkurrerens om foder, vatten och utrymme, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria.
En ny undersökning från Agria visar att 84 procent av hästägarna i Sverige låter sina hästar gå tillsammans med andra hästar för att uppfylla deras behov av social interaktion och ökad trygghet.
– Flocken utgör en betydande källa till trygghet för hästen. Ur ett välfärdsperspektiv är det helt avgörande att hästar får leva i flock och ha interaktioner med andra hästar för de att känna sig trygga och få utlopp för sina sociala behov, säger Anette Graf.
Ska erbjudas kontakt varje dag
Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska hästar erbjudas möjlighet till fysisk kontakt med andra hästar varje dag. Trots det säger nio procent av hästägarna i undersökningen bestämt nej till sällskap i hagen med hänvisning till oro för skador som det vanligaste skälet.
– Allvarligare skador från hagkompisar är ovanligt, men traumatiska skador från sparkar och bitskador kan inträffa. En stressad eller jagad häst kan också spränga staketet för att komma ut ur hagen, säger Anette Graf.
Innan hästarna släpps tillsammans för första gången bör de successivt få vänja sig med varandra för att förhindra bråk. Hästägarna bör övervaka hästarna i början för att snabb kunna agera om något går fel.
– Låt hästarna träffas och nosa på varandra, till exempel kan de stå uppstallade bredvid varandra, ridas ihop och gå sida vid sida i två hagar under en period, tipsar Anette Graf.
Spara energie – ett argument
En mindre andel hästägare, cirka 12 procent av dem som nekar hagkompis, väljer att hålla sina hästar ensamma för att spara energi till ridning och träning.
– Det finns inget belägg för att hästar som går ensamma skulle bli mer energiska. Tvärtom, så bygger hästar, som får gå tillsammans successivt upp styrka och kondition när de rör sig i hagen. Två eller helst flera hagkompisar uppmuntrar till naturlig rörelse samtidigt som de mår bättre mentalt och blir mer harmoniska, säger Anette Graf.
Bland de hästägare som låter sina hästar gå ensamma nämns också att hästen inte fungerar bra med andra hästar, eller att det helt enkelt inte finns några lämpliga stallkompisar att välja mellan. Även hingstar har behov av dagligt sällskap och social interaktion.
– Det finns så klart alltid undantag där skaderisken bedöms överhängande, hästar som på grund av oss människor, inte lärt sig det rätta sociala beteendet, men i de allra flesta fall går det att hitta lösningar. Även för hingstar, säger Anette Graf.