Branschen enas om nytt arbetssätt för att bromsa Mycoplasma bovis
Mjölk- och nötköttbranschen kraftsamlar för att bromsa spridningen av Mycoplasma bovis. Det nya arbetssättet ska stärka provtagning, kunskapsspridning och samverkan i hela landet.
För att skydda Sveriges goda smittstatus och minska spridningen av Mycoplasma bovis har ett nytt branschgemensamt arbetssätt tagits fram och undertecknats. Överenskommelsen ersätter den muntliga samsyn som funnits sedan 2021 och innebär stärkt samverkan, mer kunskapsspridning och utökad provtagning i både mjölk- och köttproduktionen.
Ett brett branschsamarbete kraftsamlar nu för att bromsa spridningen av Mycoplasma bovis, en bakterie som orsakar både sjuklighet och ekonomiska förluster hos nötkreatur. Det nya arbetssättet är framtaget av arbetsgruppen M bovis och har nu formellt undertecknats av aktörer från hela näringen.
En viktig del i den gemensamma strategin är att öka kunskapen om smittan och att provta fler besättningar för att tidigt identifiera smittade gårdar. Detta gör det möjligt att snabbt sätta in åtgärder som både minskar spridningsrisk och säkerställer fortsatt djurhandel under kontrollerade former.
Sedan 2021 har provtagning av mjölkbesättningar införts i Smittsäkrad Besättning, vilket redan har stärkt kunskapsläget. I dikobesättningar är provtagning mer utmanande, men även där ökar nu medvetenheten om smittstatus.
– Detta är ett viktigt steg som vi tagit tillsammans. När vi arbetar mot samma mål skapar vi förutsättningar för att på ett klokt sätt bromsa smittspridning av Mycoplasma bovis i hela landet. Viktigt både för de olika branscherna, men också för den enskilda producenten hemma på gården, säger Mikaela Johnsson, ordförande LRF Köttdelegation och vice ordförande LRF.
Starkt smittläge – men fortsatt risk vid djurinköp
Smittläget i Sverige är fortfarande gynnsamt. Enligt provtagning i tankmjölk är omkring 90 procent av mjölkbesättningarna fria från smitta. Den vanligaste smittvägen är inköp av djur, vilket gör det extra viktigt med testning inför flytt.
– När vi samarbetar blir det lättare att bromsa smittspridningen och skydda besättningar från de negativa konsekvenserna av Mycoplasma bovis. Sverige har ett gynnsamt läge, och inom branschen behöver vi tillsammans värna om det, säger Inger-Lise Sjöström, ordförande i LRF Mjölkdelegation och vice ordförande Arla.
Även köttproducenter uppmanas att ta eget ansvar.
– Den som köper kalvar bör uppmana säljaren att testa sina djur. Att agera gemensamt stärker nötköttsproduktionen och ökar möjligheten till en hög självförsörjningsgrad, säger Henrik Lander, ordförande SNP.
Svårbehandlad bakterie med stor påverkan
Mycoplasma bovis kan orsaka luftvägsinfektioner, ledinfektioner och juverinflammationer. Sjukdomen påverkar såväl djurvälfärden som gårdarnas ekonomi och ökar dessutom risken för antibiotikaanvändning, då bakterien ofta är svårbehandlad.
Det nya arbetssättet backas upp av ett brett branschnätverk, inklusive mejerier, slakterier, avelsorganisationer och rådgivande aktörer. Dessutom finns en kunskapssupport dit veterinärer och djurägare kan vända sig för råd.
Källa: Växa Sverige
