Bagis får nytt stort lab

Djursjukhusgruppen investerar i nytt avancerat laboratorium på Regiondjursjukhuset Bagarmossen. En av gruppens största ägare står bakom investeringen.

Expansionen realiseras tack vare en betydande investering av Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm, en av Djursjukhusgruppens största ägare.

– Laboratoriet kommer att effektivisera sin hantering och analys av interna och externt inkommande prover. Det ger snabbare och säkrare provsvar, säger Per-Arne Rudbert, ordförande iStiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm.

Bagarmossens lab är redan i dag ett av Sveriges största djursjukhus-laboratorier avseende personal, tillgänglighet och antal analyser. Förra året analyserades fler än 80 000 prover inom i huvudsak hematologi, kemi, cytologi, hemostas och bakteriologi.

Nu kommer befintlig utrustning att uppgraderas och kompletteras med bland annat analys av hormoner och utvalda läkemedel.

Laboratoriearbetet utförs av biomedicinska analytiker (BMA) som satsar på kontinuerlig fortbildning och fördjupning.

– Det nya laboratoriet uppfyller många av de behov vi uppmärksammat under den kraftiga tillväxtfas vi haft de senaste åren. Nu får vi utrustning och yta för fler analyser, mer personal, utökad kompetens och längre öppettider med bemanning även under helger. Därmed får vi möjlighet att bli en centralpunkt inom laboratorieverksamheten för djursjukhus och djurkliniker i hela Norden, säger Josefine Öberg, ansvarig veterinär för laboratoriet. Hon har europeisk examen inom klinisk patologi (Diplomate ECVCP).

– Detta är ett bra exempel på hur långsiktiga ägare kan spela en viktig roll i skapandet av framtidens djursjukvård och understödja våra satsningar på kontinuerliga kvalitetsförbättringar i vården”, säger Peter Dahlberg, vd och koncernchef, Djursjukhusgruppen.

Det nya laboratoriet på Regionsdjursjukhuset Bagarmossen kommer att omfatta en yta om närmare 200 kvadratmeter och beräknas stå färdigt innan slutet av 2013.

Källa: Djursjukhusgruppen