Död tvättbjörn hittad i Skåne

En död tvättbjörn – som dock inte visade sig vara bärare av sjukdomar som rabies och inälvsparasiter – har hittats på en strand i Skåne. Det uppger Länsstyrelsen.

– Det är svårt att veta hur den hamnat där, men en gissning är att den har drunknat efter att ha liftat med något fartyg från kontinenten. Vi kommer nu att skicka tvättbjörnen på analys till Sveriges veterinärmedicinska anstalt, säger Nils Carlsson, Länsstyrelsen Skånes expert på främmande arter.

Han ser det som ett tecken på att de invasiva arterna kommer allt närmare Sverige. På kontinenten finns flera främmande arter som sprider sig snabbt och orsakar skada i ekosystemet.

Två av dessa arter, den asiatiska mårdhunden och den nordamerikanska tvättbjörnen, sprider sig nu över norra Europa. Under 2013 dödades över 70 000 tvättbjörnar i Tyskland.

– Det är inget fel på tvättbjörnen, men den är på fel plats. Tvättbjörnen kan sprida sjukdomar som är farliga för både människor och djur. Dessutom hotar den, precis som mårdhunden, den inhemska biologiska mångfalden, säger Nils Carlsson.

Källa: Länsstyrelsen i Skåne