Ny riskkapitalist in i AniCura

AniCura får riskkapitalbolaget Nordic Capital som ny delägare. Det framgår av ett pressmeddelande. Det uppges innebära att AniCura nu går in i nästa utvecklingsfas som bland annat innebär fortsatt expansion.

AniCura ägs av ett stort antal medarbetare, Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm samt det svenska investmentbolaget Fidelio – ett förhållande som kvarstår då Nordic Capital blir ny delägare.

Nordic Capitals investering frigör resurser som AniCura bland annat kommer att använda för att etablera ett veterinärmedicinskt neurologiskt specialistcentrum på djursjukhuset Albano i Danderyd.

”Nordic Capital är väl insatta i djursjukvårdsbranschen och delar ledningens och övriga delägares vision om att långsiktigt bygga ett framtidsorienterat starkt och välfungerande företag, positionerat att bättre möta patienters, kunders och medarbetares behov, förväntningar och önskemål”, heter det i pressmeddelandet.

– AniCura är ett mycket intressant företag, med en stor och viktig uppgift att förbättra och professionalisera veterinärmedicinsk vård. Nordic Capital delar ledningens syn på behov och utmaningar och ser fram emot att bidra till fortsatt utveckling och de betydande investeringar som behövs för att möta framtida vårdbehov. Med erfarenhet från vård och internationella sammanhang kan Nordic Capital stärka AniCura i dess fortsatta utveckling”, säger Tommi Unkuri, director, NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder.

AniCura hette tidigare Djursjukhusgruppen och etablerades 2011. I dag består AniCura av flera djursjukhus och djurkliniker i Norden. Gruppen erbjuder djursjukvård på 60 orter och tar årligen emot en halv miljon patienter.

– Vi är väldigt glada att Nordic Capital väljer att investera i AniCura. Deras gedigna erfarenhet av att i samarbete med ledning och medarbetare framgångsrikt utveckla företag passar oss utmärkt och ger oss goda förutsättningar att accelerera den positiva utveckling vi haft hittills, säger Peter Dahlberg, vd och koncernchef AniCura.

Säljare är enligt Dagens Industri investmenbolaget Fidelio Capital, som minskar sitt innehav från att ha varit majoritetsägare i AniCura. Men Fidelio Capital kvarstår som delägare.

Nordic Capitals investering förutsätter godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.