Anders Mellberg: ”Kunde inte låta bli”

Anders Mellberg:  ”Kunde inte låta bli”

När Anders Mellberg, tidigare vd för Agria, fick erbjudande om att starta djurförsäkring hos Svedea, kunde han inte säga nej. Nu ska han bygga ett dreamteam. På bilden syns han med Svedeas vd Pär Pettersson.

– Det här är inget heltidsjobb. Jag är senior adviser och ska nu börja rekrytera. Genom mitt kontaktnät vet jag att det finns bra folk i hela branschen, säger Anders Mellberg till VeterinärMagazinet.

I sitt pressmeddelande uppgav Svedea att man planerar att lansera den nya försäkringen för hund och katt under första halvåret 2015. Men det förutsätter enligt Anders Mellberg att han och vd Pär Pettersson då har hunnit bygga upp minst 100 års kunskap om djurförsäkringar.

– Innan dess blir det ingen lansering, säger Anders Mellberg.

Till saken hör att Svedea är ett ungt försäkringsbolag med affärsidén att satsa på nischer. Hittills har dessa utgjorts av bland annat båt och mc.

– Svedea ser även djurförsäkring som en nisch, även om det för mig så klart är huvudsak, säger Anders Mellberg.

I pressmeddelandet utlovar Svedea en del nytänkande i den nya hund- och kattförsäkringen. Av naturliga skäl är Anders Mellberg förtegen om vad det kan innebära.

– Vi filar och slipar på produkten just nu och lägger ner mycket på information och utbildning av djurägare samt värnar om deras valfrihet. Det finns vad jag förstår omkring 1 miljon försäkringar i dag, vilket betyder att det finns en del oförsäkrat. Men givetvis tror vi att valfriheten för kunden ökar när vi nu blir fler aktörer, säger Anders Mellberg.

Vad gäller den pågående debatten om prissättningen i djursjukvården går Anders Mellberg på tvärs om Folksams vd Jens Henriksson, som anklagar riskkapitalbolagsägda kedjor för att chockhöja sina priser.

– Kedjorna har inte funnits så länge än. På sikt tror jag att deras professionalitet kommer att sätta en ny standard till gagn för djurägarna som får både prisvärd och avancerad vård, säger han.

Text: Ingrid Kindahl