Allkrydda kan ha orsakat salmonella

Allkrydda av märkena Sevan och/eller Iwi kan vara orsaken till utbrottet av Salmonella Enteritidis typ 13A, som pågått i Sverige sedan december 2014. Enligt Livsmedelsverket har 140 personer insjuknat, varav 80 fall är kopplade till en restaurang på Öland.

Flera av de drabbade har varit allvarligt sjuka och inlagda på sjukhus. Ett stort antal livsmedel från restaurangen är provtagna, men hittills har man inte kunnat påvisa salmonella i något av dem, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Flera medier rapporterar dock att det är kryddmixen Allkrydda som nu misstänks vara smittokällan, och företaget Sevan har återkallat kryddan efter att ha kontaktats av Livsmedelsverket.

Sevan uppmanar också de kunder som har kryddan på hyllan att slänga den. Även allkrydda från märket Iwi konstateras ha innehålla salmonella, skriver DN.

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten väntar nu på fler provsvar innan definitiva besked om smittkällorna kan lämnas.

Källor: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, DN.