Katten Micki får en tassprotes

Dragan Panic, ägare och grundare av Öresunds Veterinärklinik, har utfört Nordens första operation där en katt har fått en tassprotes av titan och gummi. Micki stödde på benet direkt efter operationen.

Operationen ägde rum i dag, torsdag den 10 september. Katten Micki har varit patient på Öresunds Veterinärklinik i över två månader, då han hittades i diket av en bilist och fördes till kliniken med svåra brännskador på höger framtass. Dragan Panic konstaterade att tassen inte gick att rädda och två-tre dagar senare amputerades tassen.

Nästa dag anlände djurägarna, en tvåbarnsfamilj, till kliniken och beslöt att de ville att allt skulle göras för katten.

– Så jag började om och tillverkade en helt egen platta i titan och protes i gummi. Den är stabil, ljudlös och har bra grepp även när katten springer i vinkel, säger han.

Här är protesen på plats.

MALMÖ 2014-09-09 Veterinärmagasinet För första gången i Europa provar man att operera in en protes på en katt som förlorat sin tass. Veterinär Dragan Panic´ assisteras av Hanna Salliue och Elina Persson vid ingreppet. Foto: Andreas Hillergren

Foto: Andreas Hillergren