Första intervjun med Evidensias nya vd

Första intervjun med Evidensias nya vd

Martin Tivéus blir ny vd för Evidensia Djursjukvård och den som ska genomföra den planerade expansionen utomlands. Tanken är att företaget ska bli dubbelt så stort som i dag och etableras i tio länder. Han kommer att jobba från huvudkontoret på Kungsgatan 64 i Stockholm, och räknar med att resa mycket.

– Det här ska bli väldigt spännande, även om jag än så länge känner mig ”tunt klädd”. Jag vet inte mycket om djursjukvårdsbranschen, men ser fram emot att vara med och vidareutveckla verksamheten, säger han till VeterinärMagazinet.

Det som lockade när styrelseordförande Ulf Mattsson ringde var möjligheterna att utveckla den nu uppbyggda verksamheten vad gäller skalfördelar, investeringar i kvalitet, digitalisering, kundupplevelse och utbildning.

En annan lockande faktor är planerna på internationell expansion. Den stora tillväxtpotentialen bedöms finnas i Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Schweiz. För närvarande har Evidensia över 160 djurkliniker och djursjukhus i sju länder och omsätter 2,3 miljarder kronor.

Martin Tivéus kommer närmast från vd-jobbet på Avanza Bank, som är börsnoterat. Men han säger sig inte ha fått något uppdrag att föra Evidensia till börsen i dagsläget.

– Om ägarna vill notera företaget i framtiden, vet inte jag. Det är en ägarfråga och ingen vd-fråga, säger han.

Tidigare har Martin Tivéus arbetat inom olika branscher, flera it- och telekomrelaterade. Han har varit Sverigechef för konsumentmarknaden inom Microsoft och vd för teleoperatören Glocalnet, då helägt av Telenor. Han har även varit marknadschef för SAS Eurobonus och verkat som managementkonsult.

– Jag är mycket intresserad av samhällsinfrastruktur, och där kommer djursjukvården in, säger han.

Främst har Martin Tivéus gjort sig känd som en duktig ledare och chef. Två gånger har han varit finalnominerad (2010 och 2011) till utmärkelsen Årets Ung Chef av Kompetensgalan. År 2011 tog han hem priset. Enligt Avanzas hemsida äger han aktier i banken för i dagsläget omkring 7 miljoner kronor, samt teckningsoptioner. När beskedet kom att han skulle lämna Avanza, föll aktien och slutade på -2,4 procent jämfört med dagen innan. Då hade den varit uppe i +3,5 procent tidigare på dagen.

Tidpunkten för tillträdet är satt till om ett halvår, delvis beroende på när Avanza hittar en efterträdare.

Värt att nämnas är att Martin Tivéus är son till Meg Tivéus, en av svenskt näringslivs kanske färgstarkaste personligheter. Hon har under sin karriär varit vd i en rad storföretag, bland annat Svenska Spel. Numera är hon styrelseproffs och aktiv inom StyrelseAkademien, en organisation som verkar för gott styrelsearbete.

Text: Ingrid Kindahl