Från matsvinn till djurfoder
Jordbruksverket har bett foderexperten Stig Widell att undersöka förutsättningarna för att använda mer livsmedelsavfall som foder. Studien finansieras av Livsmedelsverket inom ramen för regeringsuppdraget om minskat matsvinn 2013-2015.
Svensk livsmedelsproduktion lämnar årligen 2,5 miljoner ton avfall och biprodukter, enligt Naturvårdsverkets avfallsrapportering. Det avfall som inte används som foder blir biogas, kompost eller skickas till deponi. Många slakterier skickar sina biprodukter för tillverkning av foder, medan de flesta livsmedelsbutiker skickar sitt avfall till förbränning eller biogasproduktion.
En orsak till att livsmedelsproducenter eller butiker inte levererar livsmedelsavfallet till foder är att de måste följa den lagstiftning som gäller för foderleverantörer. Lagstiftningen upplevs ofta som krånglig med många villkor och restriktioner, framförallt när det gäller livsmedelsavfall från djur.
Men det finns också praktiska orsaker. Trots att det till exempel finns potential att använda svenskt kött- och benmjöl som ingrediens i foder, finns inga anläggningar kvar som kan producera detta i Sverige.
Källa: Jordbruksverket