Stort intresse för BSA-kongressen

Stort intresse för BSA-kongressen

För fjärde året i rad arrangerade Blå Stjärnan Akademin sin kongress i Göteborg, sista helgen i januari. Temat var njursjukdomar hos hund och katt, och ledaren för Blå Stjärnan Akademin var nöjd med anslutningen.

Kongressen pågick hela helgen, och totalt deltog omkring 180 veterinärer, leg djursjukskötare och djurvårdare i det späckade programmet. Bland föredragshållarna märktes David Polzin, och Carrie Palm, världsberömda nefrologer, och David Liss, alla tre från USA. Från Sverige föreläste Lena Pelander och Kerstin Hansson från SLU.

Nefrologin är ett högintressant område, enligt Bert-Jan Reezigt. I dag överlever patienterna längre och med bättre livskvalitet än för tio år sedan, tack vare nya medicinska behandlingsmetoder och modern teknik för exempelvis häva obstruktion i urinvägarna.

– Det pågår mycket forskning inom nefrologin. Vi står inför en rad stora förändringar i och med att hemodialys introduceras i Sverige. Helsingborgs djursjukhus har till exempel köpt en dialysmaskin, och Blå Stjärnan är på gång, säger Bert-Jan Reezigt.

Lördag kväll bjöds det på mingel och galamiddag med levande musik, och på söndag avslutades kongressen med paneldiskussion där publiken gavs möjlighet att ställa frågor och delta i diskussionen.

– Dessutom överför vi kunskap via sociala medier, med webinarer, intervjuer och utbildningsmaterial på facebook, säger Bert-Jan Reezigt.

Liksom tidigare år är deltagandet godkänt som kurs inom utbildningsprogrammet för specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar, steg 1.

Nästa år kommer BSA-kongressen att riktas in på luftvägar och lungor. Redan klart är också temat för 2018: Det blir onkologi, ett växande område inom djursjukvården.

Text: Ingrid Kindahl