Allt fler hundar skadas i trafiken

Allt fler hundar skadas i trafiken

På tre år har har antalet trafikolyckor där hundar skadats allvarligt eller dött ökat med mer än 20 procent. Mest drabbade är jakthundar och blandrashundar. Det visar statistik från Agria.

Trafikdöden är den i särklass vanligaste dödsorsaken bland hundar i Agrias skadestatistik och varje år drabbas hundratals hundar. Troligen är mörkertalet mycket högt.

Statistiken visar tydligt att hundraser som används inom jakt och blandrashundar är mer utsatta än andra typer av hundar och lever farligt i trafiken. Jakthundar rör sig fritt i skog och mark och kan vara svåra att kontrollera. En anledning till att blandrashundar är särskilt drabbade är att de allt mer används i jakt.

– Vi hundägare borde ta ett större ansvar och lära oss hur vi bättre kan skydda våra djur, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Framför allt sker olyckor mellan september och februari då inkommande trafikolycksärenden till Agria ökar. Ökningen under vinterhalvåret beror troligen på flera orsaker.

– Mörkret är naturligvis en stor bov som gör att hunden är svår att upptäcka samtidigt som väglaget är sämre. Under den här perioden är också fler jakthundar i rörelse, säger Patrik Olsson.

Om hunden överlever kostar medelskadan cirka 10 000 kronor att behandla hos veterinären, medan en allvarligare skada kan kosta upp mot 30 000 kronor.

Förutom att hunden skadas eller i värsta fall dör, riskerar den att utsätta andra trafikanter för fara. Koppel och reflexer är svaret på frågan vad hundägare enklast kan göra för att skydda sin hund i trafiken. Dock bör hundägare skippa flexi-koppel – alltför ofta sker olyckor eftersom hunden går fem meter framför ägaren.

Antalet hundar som drabbats av trafikolyckor åren 2013-2015:

  • 2015 – 630 hundar
  • 2014 – 583 hundar
  • 2013 – 521 hundar