Bakterier kan bli djurfoder

Bakterier kan bli djurfoder

Proteinrika bakterier som lever på naturgas kan bli djurfoder, exempelvis till fiskar. Foderfabriker håller på att byggas i Ryssland och Kina. Tekniken bygger dansk/norsk forskning. Det rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Den metanätande bakterien heter Metanococcus och tanken var att man skulle föda upp den på naturgas som läckte ut som en biprodukt vid oljeutvinningen i Norge. Av de proteinrika bakterierna skulle man sedan tillverka djurfoder.

Men den norska forskningen stötte på svårigheter och projektet övertogs av danska forskare. I höstas invigdes en forskningsanläggning som ett samarbete mellan ett danskt foderföretag och Danmarks tekniska universitet.

Naturgas är en näringskälla för att odla proteinrika bakterier, men det finns många fler möjligheter. I exempelvis Sverige testas andra proteinrika mikroorganismer som kan leva på råvara från skogsindustrin.

– Vi måste ha klart för oss att detta är ett jättefält. Det handlar om tusentals och åter tusentals av olika mikroorganismer och kombinationer. Vi är bara i början av mikrobernas era, säger professpr Anders Kiessling vid SLU till Vetenskapsradion.

Just nu byggs en foderfabrik utanför Moskva, där finns det gott om naturgas. Ett danskt foderföretag bygger en fabrik i Kina som ska drivas med naturgas, enligt Anders Kiessling.

Källa: Vetenskapsradion