Därför sprack avtalet mellan Evidensia och Djurskyddet

Därför sprack avtalet mellan Evidensia och Djurskyddet

Ett samarbetsavtal mellan Evidensia och organisationen Djurskyddet slöts och revs upp inom några dagar. Starka reaktioner mot avtalet, bland annat på sociala medier, var orsaken.

På bilden skakar Djurskyddets generalsekreterare Åsa Hagelstedt hand med Evidensias marknadschef Eva Engström. Men det var då det.

– Nu får vi hitta andra sätt att arbeta för katternas situation, säger Maria Hofling, presschef på Evidensia Djursjukvård.

Det var för några dagar sedan om Evidensia gick ut med ett pressmeddelande om att man tecknat ett samarbetsavtal med Djurskyddet i syfte att verka för ”friskare och lyckligare djur”. Som exempel angavs att sätta fokus på vikten av att kastrera och id-märka katter.

Reaktionerna på sociala medier blev starkt negativa mot avtalet. En lång rad djurägare meddelade att de tänkte sluta komma med sina djur till Evidensia.

– Vi blev väldigt förvånade över de starka reaktionerna. Analysen nu är att det framför allt är jägarlobbyn som har reagerat. Det finns en konflikt mellan jägarna och Djurskyddet som gäller synen på jakt, säger Maria Hofling.

Som en följd av reaktionerna meddelar nu Evidensia att samarbetet med Djurskyddet avbryts innan det ens hunnit börja.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet, är lika chockad som man är på Evidensia.

– Vi visste inte att konflikten fanns. Vi har knappt jobbat med jaktfrågor sedan debatten om licensjakt på varg för två år sen. Jag tror de flesta jägare inte vetat om vilka vi är, och de blandar ihop oss med andra organisationer, säger hon till VeterinärMagazinet.

Hon förstår inte varifrån det stora hatet kommer ifrån, tillägger hon, och poängterar att det inte finns någon schism mellan Evidensia och Djurskyddet. Beslutet om att avbryta samarbetet är gemensamt.

– Vi har hela tiden haft en dialog, och vi ville jobba för katternas hälsa. Nu kan vi inte göra det, eftersom vi då inte skulle få prata om katter, utan om jakt. Så ännu en gång är det katterna som blir lidande. Det finns inga starka grupper som skriker för dem, säger Åsa Hagelstedt.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Evidensia