Samling för övningshund

Samling för övningshund

Det amerikanska företaget SynDaver Labs har tillsammans med veterinärhögskolan vid universitetet i Florida utvecklat en hundsimulator för att studenter ska kunna öva kirurgi. En insamling pågår för att skänka prototypen till veterinärhögskolor i världen.

Simulatorn har formen av en hudlös hund med alla organ häpnadsväckande naturliga. Hunden kan blöda, andas och avlivas.

Tanken är att via så kallad crowd funding samla ihop tillräckligt mycket pengar för att företaget ska kunna skänka ett 50-tal hundsimulatorer till veterinärhögskolor över hela världen. På så sätt hoppas initiativtagarna på sikt att göra försökshundar och hundkadaver överflödiga i utbildningen.

Men frågan är om det lyckas. För att donationsprojektet ska blir verklighet och veterinärhögskolorna ska få sina prototyper, krävs att SynDaver Labs lyckas samla in 24 miljoner dollar (cirka 198 miljoner kronor) på två månader. Insamlingen sker via Indiegogo.com, där allmänheten kan skänka från 5 dollar.

I dag uppges en hundsimulator kosta 28 500 dollar, eller cirka 236 000 kronor.

Källor: Vétitude.fr, SynDaver Labs, indiegogo.com. Foto: Justin Mayfield