Hästar kan kommunicera med symboler

Hästar kan kommunicera med symboler

Genom att peka på en symbol kan hästar tala om ifall de vill ha täcke på sig eller inte. Det visar norsk forskning, enligt BBC News.

Till gruppen djur som kan använda symboler i sin kommunikation med människor hör bland andra delfiner och vissa apor. Nu har Cecilie Mejdell, forskare vid norska Veterinaerinstituttet, visat att hästar hör till gruppen. Det berättar hon för BBC News.

Tanken var att hitta ett sätt att få hästar att tala om ifall de vill ha ett täcke på sig eller inte. Så med hjälp av morotsskivor tränades 23 hästar att peka på en symbol med. Forskarna noterade att de gånger som hästarna angav att de vill ha ett täcke, stämde önskemålet med rådande väderlek.

– Hästar anses inte vara särskilt intelligenta, men det här visar att genom att om man använder rätt metoder kan man få dem att kommunicera, uttrycka önskemål och göra val som är begripliga för oss, säger Cecilie Mejdell till BBC News.

Forskningen förbättrar kunskapen om hästars kognition, hur de lär sig och hur de tänker, förklarar hon.

Så här gick träningen till:

  • Först fick hästarna lära sig att gå fram till en tavla som hängde på ett staket och vidrörda den med mulen.
  • Sen lärde de sig att skilja på olika symboler på tavlan. Vågrätt streck betydde ”täcke på” och lodrätt streck betydde ”täcke av”. Ingen symbol betydde ingen förändring.
  • Sen fick hästarna lära sig att förknippa en åtgärd med symbolen på tavlan.
  • Till slut var hästarna kapabla att tala om ifall de hade det för varmt eller för kallt genom att gå fram till rätt tavla och be om ett täcke. Hela inlärningsprocessen tog två veckor med 10-15 minuters träning om dagen.

Källa: BBC News