Klinik enbart för katter blev lyckokast

Klinik enbart för katter blev lyckokast

Det var en chansning att öppna klinik enbart för katter. Men bedömningen visade sig vara rätt. Nu tioårsjubilerar Eva Heger på Kattens Veterinär i Kävlinge. På bilden syns hon tillsammans Alf och Yrsa Hedlund, som överräcker en påse som kliniken använder för att katterna ska hålla värmen och kan gömma sig i.

Det är nästan så att Eva Heger själv är förvånad över utvecklingen. När hon för tio år sedan såg ett behov av en klinik enbart för katter var hon inte alls säker på att det skulle gå.

– Men sedan dess har det hänt mycket. Fler djurägare har katt, och de sköter om dem bättre, säger hon.

Allmänt har katten fått en bättre ställning i samhället de senaste åren. De ses inte längre som små hundar, utan allt fler förstår att det är stor skillnad på sjukdomspanoramat, som Eva Heger säger. Och allt fler är försäkrade.

– Katter är mycket mer ”hemliga” än hundar och döljer sina symtom. Djurägaren missar dem lätt, inte minst för att de ju inte går promenader med katten varje dag. Det är ofta då som hundägaren upptäcker att hunden kanske är extra trött och inte vill gå med.

Eva Heger ser stora fördelar med att enbart fokusera på katt. Hon och hennes personal lär sig mer och kan ”tänka katt” hela dagarna. De behöver inte fundera över vilka värden som gäller just för katt. Patienterna blir lugnare och lättare att hantera när de slipper doften och ljuden av skällande hundar.

– Vi kan vara uppmärksamma eftersom vi följer katterna regelbundet. Då hinner vi fånga upp sjukdomar innan de utvecklas till exempelvis kronisk njursvikt eller innan en sköldkörtelöverfunktion eller ett tandproblem går för långt, säger Eva Heger.

Under tioårsfirandet har kliniken lockat med aktiviteter för djurägarna som tipsrundor och extra erbjudanden där man har fokuserat på övervikt och mental hälsa, något som Eva Heger anser hänger samman:

– Många katter är understimulerade och har inget annat att göra än att äta. Vi försöker visa hur man kan aktivera sin katt genom att berika deras miljö, säger hon.

När hon startade kliniken för tio år sedan var hon och en sköterska ensamma. I dag arbetar nio personer där, och alla har fullt upp. Kattsatsningen har gett utdelningen. Fast en och annan kanin och ett och annat marsvin tas också emot på Kattens Veterinär.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Privat