Vård av hemlösas djur

Vård av hemlösas djur

Söndagen den 26e februari arrangerar AniCura Västra Djursjukhuset Faktum-dagen. För nionde året i rad öppnar AniCura Västra Djursjukhuset dörrarna för en heldag av professionell, gratisvård för djur vars ägare saknar hem.

Samarbetet med Faktum, Götalands gatutidning, inleddes 2008 då man under en längre tid funderat på hur man skulle kunna underlätta situationen för personer som lever i hemlöshet och socialt utanförskap och deras fyrfota vänner. Faktumdagen har blivit en tradition som alla inblandade gläds åt!

Inför Faktumdagen bokas djuren in via Faktum och det kan handla om allt ifrån förebyggande åtgärder såsom seniorkontroller och kloklippning till mer omfattande åtgärder som utredningar och operationer. Alla hundar och katter som kommer blir även vaccinerade om djurägaren önskar det och får med sig en påse foder efter besöket.

– Att djur är viktiga för oss människor vet vi sedan länge. För personer i en utsatt situation kan djuret vara den källa till kärlek, värme och trygghet som gör att man orkar ta sig igenom en i övrigt väldigt tuff tillvaro. Viljan att ge tillbaka genom en god omsorg finns där, men inte alltid möjligheten vilket självklart kan kännas svårt. Därför bestämde vi oss för att ordna en Faktum-dag hos oss, berättar Robert Cikota, verksamhetschef på AniCura Västra Djursjukhuset, och fortsätter:

– Vi vet att hjälpen behövs och, detta är en dag som alltid förknippas med mycket kärlek och glädje hos oss som jobbar på djursjukhuset.

Samarbetet med Faktum innebär också att personer som lever i hemlöshet och socialt utanförskap, via Faktum, kan ansöka om gratis akutvård året runt på AniCura Västra Djursjukhuset.

Källa: Anicura Foto: Anicura