Du kan ändra deklarationen i fem år

Du kan ändra deklarationen i fem år

Var inte för snabb med att klicka ”skicka” när det gäller deklarationen. Du kan missa viktiga avdrag. Det rådet ger ekonomijournalisten Anders Andersson.

– Å andra sidan har du rätt att göra om din deklaration hur många gånger som helst inom fem år, säger Anders Andersson i Svt:s program Plus i veckan.

Han har tre viktiga råd som kan vara aktuella för veterinärer:

• Du kan få göra stora avdrag för dubbelbosättning, missa inte dem.

Gäller personer som tillfälligt arbetar på annan ort, exempelvis för att sommarjobba. Du får dra av för övernattningskostnader på arbetsorten, för en hemresa i veckan och du får göra ett schablonavdrag på 110 kr per dag. Förutsättningen är att inte arbetsgivaren ersätter dig för dina extra kostnader.

– Tillsammans med grundavdraget kan det bli så att man inte behöver betala skatt alls, säger Anders Andersson.

• Ta tillfället i akt och kolla igenom din förtryckta blankett från ett privatekonomiskt perspektiv. Du kanske ska försöka pruta på bolåneräntan eller lägga om ditt sparande. Har du kvar en pensionsförsäkring som tidigare var avdragsgill, avsluta den.

• Du som är 66 år eller äldre: Det är bra att ha en arbetsinkomst på upp till 100 000 kr. Då får du ett jobbskatteavdrag på 20 000 kronor, vilket är en ren skattesänkning som man inte får på pensionen. Den totala skatten på de 100 000 kronor kanske bara blir 12-15 procent.

En nyhet för i år är att den som har sålt sitt hus får uppskov med hela reavinsten, hur länge som helst. Dock tillkommer ränta på uppskovet.

Text: Ingrid Kindahl