Lågprisveterinär breder ut sig i Frankrike

Lågprisveterinär breder ut sig i Frankrike

Veterinärkedjan Veto Access har öppnat sin åttonde klinik i Frankrike. Affärsidén är att erbjuda mycket låga priser i avskalade lokaler. Det rapporterar flera franska medier.

Veto Access är en franchiseliknande organisation där klinikerna ägs av oberoende veterinärer. Smådjursägare erbjuds mycket enkla konsultationer och vaccinationer till priser som ligger i snitt omkring 30 procent under de stora klinikerna. På Veto Access finns varken lab, röntgen, kirurgi eller reception – bara en läsplatta där djurägaren meddelar sin ankomst. På de flesta Veto Access-kliniker arbetar enbart veterinärer, och alltså inga sköterskor. Djurägarna bokar in besöken från en dag till en annan online.

En av de veterinärer som ser fördelar med lågpriskonceptet är veterinären Jean-Jacques Bynen i Bourgogne. Han driver Veto Access-mottagningen i Chagny, samt en större klinik i Vignes de Baune.

– Konsultationen i Chagny är mycket begränsad. Vi undersöker djuret efter en checklista på 14 punkter. Behövs ytterligare undersökningar och behandlingar, remitterar vi till vår egen klinik i Vignes de Baune, säger han till lokaltidningen.

Genom kedjebildningen har Veto Access möjlighet att förhandla sig till betydligt lägre inköpspriser, vilket gör att man kan sänka priserna mot kund rejält. Det kostar exempelvis normalt 70 euro att chipmärka en hund, ett pris som gör at många franska hundägare avstår från chipmärkningen trots att den är obligatorisk enligt lag. På Veto Access i Chagny kostar det 25 euro.

Djurförsäkringar finns i Frankrike, men de höga premierna är avskräckande och en betydligt mindre andel smådjur är försäkrade jämfört med i Sverige.

Den första Veto Access-kliniken öppnade i Frankrike för ett år sedan.

Text: Ingrid Kindahl

Källor: France2, Le Journal du Saône-et-Loire m fl