Glatt besked till allergiska djurägare

Glatt besked till allergiska djurägare

Intresset är stort för djurschampot Allergenius. Här berättar forskaren Hans Grönlund och veterinären Kerstin Bergvall om hur vardagen kan förändras för allergiker.

Sorgen är ofta stor när någon måste avstå från att äga eller träffa en hund eller katt på grund av allergi. I Sverige beräknas 1,5 miljoner människor vara allergiska.

– Som veterinär får man ofta frågan om det finns något att göra, säger Kerstin Bergvall, som är dermatolog och Dipl ECVD på SLU och på DjurAkuten i Stockholm.

Hon är en av två (snart tre) veterinärer med den titeln som är verksamma i Sverige, och därför var det till henne som Hans Grönlund, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, vände sig med sin produkt. Han hade utvecklat ett schampo som tvättar bort upp till 97 procent av de allergener som sitter i djurens päls och hud. När Kerstin Bergvall och Hans Grönlund träffades upptäckte de att redan kände varandra – de hade gått i samma klass genom hela grundskolan.

Hans Grönlund berättar att han tillsammans med kolleger först hade forskat fram ett vaccin mot allergi, som genom tre till fyra injektioner skulle kunna bota allergin för gott. Men det är en för stor utmaning att få fram den finansiering till de kliniska prövningarna. Initialt behövs det 40 Mkr för att komma vidare och totalt cirka 150Mkr fram till godkänd behandling på människa.

– Jag ville ändå försöka förbättra allergikernas vardag redan nu, så kom idén om schampot upp. Det har mer än väl motsvarat förväntningarna, berättar han.

Schampot tar bort och kapslar in allergenet, så att det kan sköljas bort. Under utvecklingsarbetet listade Hans Grönlund ett antal olika egenskaper som det måste ha för att vara attraktivt för människa och bra för djur. Bland annat skulle det vara återfuktande, antibakteriellt, motverka svamp och hudirritation, vara oparfymerat och ha rätt pH-värde för djur. Allt detta prickades av genom 18 utvalda ingredienser.

– Djuren tar ingen skada av schamponeringen. Det är ett milt medel som ska stärka hudbarriären, säger Kerstin Bergvall.

Schampot fungerar bäst om djuret vänjs från början vid att bli tvättat. Det kan vara knepigt övertyga en vuxen katt om fördelarna.

– Tänk också på att det finns allergener i miljön där djuret har bott länge. Då kan ägaren noggrant behöva sanera hemmet för att få ett bra resultat, säger Hans Grönlund.

Nu pågår en kontrollerad studie i sjukhusmiljö. Resultatet kan komma att öppna exempelvis för terapi- och servicehundar på sjukhus. Allergiska ägare som ibland mot rekommendationer bestämmer sig för att skaffa sitt första djur, kan vänja det vid regelbundna tvättar och därmed minska risken för allergiska reaktioner.

Hur länge en tvätt räcker? Det beror på djuret och på hur allergisk människan är – men en tvätt varje eller varannan vecka har gett bra resultat. Vårdhundar bör tvättas med specialschampot inför sjukhusbesök, alltså flera gånger i veckan. Allergenerna sitter i huden, saliven och urinen. Katter har stora mängder av sitt huvudallergen i saliven, och då beror schamponeringsfrekvensen på hur mycket de slickar sig. Ju renligare katt, desto värre för allergikern. Okastrerade hanhundar har stora mängder av ett hanhundsspecifikt allergen i urinen. Då de kissar skvätter urinen på pälsen, torkar och blir luftburen. Allergiker som vill göra ett försök med sin första hund kan välja en tik eller låta kastrera hanhunden.

Text Ingrid Kindahl