Nu kan veterinären ordinera rätt hästfoder

Nu kan veterinären ordinera rätt hästfoder

Vetenskapen kring hästfoder utvecklas snabbt. Nu finns både nischat och designat grovfoder, men det kräver entusiastiska producenter. VeterinärMagazinet har intervjuat två av dem.

(En längre version av denna artikel kommer i nästa nummer av VeterinärMagazinet.)

Det händer allt oftare att veterinärer ordinerar grovfoder med en viss profil till hästar med speciella behov. En av dem som hästägarna då kontaktar är grovfoderproducenten Fredrik Larsson (bilden) i Västmanland och hans företag GreenFeed. En annan är veterinären Jesper Ordell från Uppsala, som har tagit steget till att själv bli grovfoderproducent för att kunna leverera nischat grovfoder till hästägare. Hans företag heter Vetfoder.

Båda producerar lågsockerfoder som ordineras särskilt till hästar som har ekvint metabolt syndrom, är insulinresistenta och har eller riskerar fång kopplat till insulinresistens. Hästar med anlag för korsförlamning av typen PSSM (polysaccharide storage myopathy) är en annan grupp som gynnas av låg sockerhalt.

Många hästar som har problem med insulinresistens och fång skulle må mycket bättre av att stå på grovfoder med låg sockerhalt. Det bekräftar Johan Bröjer, docent vid SLU, som forskar just på insulinresistens och fång i relation till utfodring.

– Gör man inget åt deras utfodring så blir de inte bättre, för det finns ingen annan behandling att tillgå, säger Johan Bröjer.

Jesper Ordell kan inte annat än hålla med:

– Man ser hur mycket bättre de mår och hur de går ner i vikt. Man kan räkna på energi i foderstater, men just sockerhalten i sig verkar spela större roll än man tidigare insett, precis som hos människor, säger han.

När det gäller sockerinnehåll är det viktigt att fråga efter halten WSC – vattenlösliga kolhydrater. Annars kan provsvaren vara missvisande för hästens behov.

Låga sockernivåer är samtidigt en utmaning att få till i grovfoder. Nivåerna av socker i ett grässtrå varierar beroende på tiden på dygnet och vilket väder det är, förutom faktorer som växtart med mera. Produktionen kräver alltså stort engagemang.

Grovfoderproducenter som Fredrik Larsson och Jesper Ordell skaffar sig en prognos om näringsinnehållet när gräset ännu står på åkern, så kallade grönmasseprover. De går ut på de aktuella fälten, tar av gräs som klipps ner, lägger i plastpåsar och skickar in till laboratoriet. När svaret kommer efter några timmar eller någon dag kan de bestämma om näringsprofilen är vad de tänkt sig och om det – i kombination med väderprognosen – är läge att slå eller inte.

I början av sommaren kan näringshalten vara väl hög för vad hästägare efterfrågar. Då avvaktar han hellre innan han slår. Dessutom är gräsets volym mindre. Tiden på sommaren påverkar näringsprofilen, men också när i växtcykeln gräset slås.

Jesper Ordell, Johan Bröjer och Fredrik Larsson konstaterar att Sverige som land har mycket goda förutsättningar för att producera grovfoder till häst, och att det kan finnas en slumrande exportmarknad.

Text Cecilia Lönnell foto Niclas Persson