Veterinärkliniken i Rättvik lyckades mot alla odds

Veterinärkliniken i Rättvik lyckades mot alla odds

När Björn Gammelgård tog över veterinärkliniken i Rättvik, trodde ingen det skulle gå. Nu har det gått sex år, och kliniken tar emot alla slags hästpatienter. Samt en del smådjur.

Veterinärkliniken i Rättvik ligger granne med en travbana, en ridskola och ett ridgymnasium. Björn Gammelgård visar runt kliniken som han och kollegan Ingela Johansson tog över för sex år sedan och som även tar emot smådjur.

– Man sa att det var dåligt underlag i Rättvik, ingen trodde det skulle gå. Jag var inställd på att jobba på ett annat ställe också för att få det att gå ihop. Men hittills har det gått över förväntan.

Kliniken är välutrustad med röntgen, ultraljud, utrustning för att göra blodanalyser och EKG, fiberoptik samt en 33 meter lång hältutredningsgång inomhus.

– Rörelserna är nyckeln till att ställa rätt diagnos.

Utanför finns en volt och tillgång till ett ridhus. I den första kan Björn följa hästens rörelsemönster med lina och i ridhuset med ryttare. Nästa steg är att göra en bedömning av den led som tycks smärta hästen och undersöka den med röntgen eller ultraljud.

Under 2016 behandlade kliniken 3 472 hästar på olika sätt. Det handlade om allt från tandbehandling, vaccinering, gynekologiska undersökningar, luftvägs- och hudproblem. Djuren får bara stanna över natten i undantagsfall, till exempel vid kolik.

Björn Gammelgård samarbetar hellre än konkurrerar med andra veterinärer, vilket leder till bättre djursjukvård och bättre service till djurägarna. Kanske ger det också bättre utdelning rent ekonomiskt. Enligt uppgift har hans klinik visat vinst varje år sedan starten. Han ser en trend att kunderna i dag oftare än förr har mer än ett djur:

– Den som har häst har ofta fler än en. Och det gäller även hundägare och samtidigt har katten blivit en riktig familjemedlem. Så behovet av djursjukvård har definitivt ökat. Intensiteten har också ökat i behandlingarna. Vi gör mer med djuren, både undersökningsmässigt och behandlingsmässigt.

På Rättvikstravet pågår travtävlingar mellan april och oktober. På vintern hålls även istrav på Siljan, när isläget tillåter. Runt travbanan finns goda möjligheter för träning av hästar.

– Vi har mycket god kontakt med travtränarna. De är så trevliga och måna om djuren, säger Björn.

Travtränarna har med andra ord samma fokus som han själv.

– Det är en lycka att hitta var en häst har ont, behandla och sedan se hur den kan prestera igen.

Han funderar kring utvecklingen och noterar att dagens hästar har utvecklats genom avel och är mer anpassade till sitt användningsområde.

– Utvecklingen är fantastisk och hästarna mår bättre. Kunniga djurägare, ridskolepersonal och vi veterinärer har också blivit bättre på att ställa diagnoser när ett djur har en skada. Utbildningarna har också blivit fler.

Vad krävs av en veterinär som jobbar med hästar, förutom den rent medicinska kunskapen?

– I grunden handlar det nog om hur jag förstår hästen för att kunna tolka den och reda ut vad problemet är. Det sker oftast i samspel med hästens ägare, vi hjälps åt. Samspelet mellan ägare, djuret och veterinären ger dynamik och spänning till jobbet.

Vad är roligast i jobbet?

– Att hjälpa djuren och deras ägare. Att lära känna folk som har häst, jag har mött många som kommit tillbaka i 20-30 år. Många av dem har haft häst hela livet och det präglar dem. En del säger att detta är en rikemanssport och visst har en del mycket pengar men många satsar också sina sista slantar för att kunna ha häst. I den här branschen finns människor i alla kategorier. Ridning är en folksport för både gammal och ung.

– Men det primära är förstås att få hålla på med hästarna

Fakta: Hästar i Sverige

I slutet av 1950-talet beräknade man att det fanns 600 000 hästar, i början av 1970-talet mellan 30 och 40 000. Idag är siffran uppe i cirka 355 000. Siffran är lite osäker eftersom inte alla hästar är registrerade, trots EU krav på pass och chip. Men det finns oregistrerade hästar.

 

Text: Jane af Sandeberg Foto: Kola Productions