Hon öppnar hudklinik i Skåne

Hon öppnar hudklinik i Skåne

En av Sveriges ytterst få dermatologer, Susanne Åhman, öppnar egen specialistklinik i Lomma i Skåne den 12 september.

Susanne Åhman är Diplomate ECVD och har tidigare arbetat tillsammans med dermatologen Kerstin Bergvall på Djurakuten i Stockholm. Innan dess jobbade hon i Storbritannien. Nu har längtan tillbaka till Skåne blivit för stor, så hon flyttar hem med man och barn.

Sin nya hudklinik har Susanne Åhman inrymt i Fågelkliniken, där hon alltså blir hyresgäst hos Cecilia Trägårdh som ägnar sig åt exotiska djur.

– Cecilia har generösa lokaler, så det här är ett bra sätt att både få en trevlig kollega och lösa lokalfrågan när man som jag är ensamföretagare, säger Susanne Åhman.

Hon kommer att anställa en egen djurvårdare och får tillgång till egna poliklinikrum och dela receptionist, väntrum och operationsfaciliteter med Cecilia Trägårdh.

Susanne Åhman är inte orolig för att det ska råda brist på patienter med hudsjukdomar. Överallt där hon har arbetat tidigare har hon blivit överhopad med jobb. Man räknar med att mellan 10 och 15 procent av alla hundar har någon form av allergi, vilket orsakar de allra flesta hudproblem.

– Det innebär 80 000 hundar totalt i Sverige, och jag tror inte att behovet är mindre i Skåne än i övriga landet, säger hon.

På sikt räknar hon med att utöka verksamheten och då behöver hon anställa en veterinär.

– Eftersom det finns så få hudspecialister i Sverige är tanken att jag ska skapa en residency och själv utbilda och handleda en till.

I dag är det bara hon själv och Kerstin Bergvall – som jobbar på SLU och Djurakuten – som har europeisk Diplomate-titel i Sverige. De har dock fått förstärkning av Cecilia Friberg, som är amerikansk Diplomate och som efterträder Susanne Åhman på Djurakuten.

Susanne Åhman är författare till boken ”Hundens Hud” (Tatami, 2009) en bok som vänder sig till djurägare.

– Jag skrev den på uppmaning av djurägare som behövda mer och bättre material att läsa än de själva kunde hitta, säger hon.

Text Ingrid Kindahl