Mimmi Granar tar bladet från munnen om aveln

Mimmi Granar tar bladet från munnen om aveln

Nypensionerade veterinären Mimmi Granar kritiserar hundaveln i en debattartikel i SvD. Aveln leder till problem och sjukdomar för många raser, menar hon.

Mimmi Granar är specialist i hundens och kattens sjukdomar samt oftalmolog (se reportage i VeterinärMagazinet nr 6/2013). Syftet med debattartikeln i Svenska Dagbladet är att vädja till blivande hundägare:

”Köp inte trubbnosiga raser, inte för dvärgvuxna raser, inte jättestora raser, inte hundar med mycket lös hud och hudveck”, skriver hon.

Bland de raser hon räknar upp som problematiska finns betydligt fler än de trubbnosar som hittills har nämnts i debatten om hur aveln påverkar hundar. Mimmi Granar nämner bland andra chihuahua som får sköra ben och inte kan gå i skogen, tax och andra dvärgvuxna raser som riskerar att få diskbråck, storvuxna hundar som får förkortad livslängd, raser med för mycket eller för stram hud och raser med felaktig huvudform.

”Jag känner frustration och bestörtning över att hundar med kort nos, felskapt skalle och även extrem dvärgvuxenhet får fortsätta att avlas på”, skriver Mimmi Granar.

Källa: SvD
Foto: Leif R Jansson