Papegojan fick en protes

Papegojan fick en protes

Den blåkronade mjölnaramazonpapegojan Pete har fått en fotprotes av veterinären La’Toya Latney (bilden) vid Penn Vet, USA. Det märkliga var att han omedelbart begrep att han skulle lägga sin vikt på protesen, skriver Washington Post.

Pete är 34 år och fick sin fot avsliten av en räv. Han fördes till Penn Vet, en av få specialkliniker för exotiska djur i Philadelphia-området. Penn Vet har tidigare experimenterat med proteser till fåglar, med varierande resultat. En av de stora utmaningarna är att få fågeln att acceptera protesen.

Fågeln opererades akut och det trasiga benet amputerades under knät. Trots blodförlusten – fåglar reproducerar blodceller mycket snabbt – var prognosen god.

Enbenta fåglar som väger mer än 100 gram löper stor risk att utsättas för smärta och artrit i det återstående benet. Pete väger 570 gram. Att han bedömdes kunna bära protesen berodde på hans intelligens och mogna personlighet. När teamet började arbeta på prototypen hade Pete redan ont i den återstående foten och dessutom börjat slita på sin näbb, som han använde för att balansera sig.

När väl prototypen var framtagen med hjälp av en 3D-skrivare, återstod det stora problemet: Att fästa den på Petes stump. La’Toya Latney fick en snilleblixt som innefattade, synål, tråd, och en tripp till Home Depot (motsvarande Clas Ohlsson). Hon fäste en magnet på en bit skumplast. Den placerade hon inuti protesen och sydde sedan fast en annan magnet på en mjuk tyghylsa som skulle täcka Petes stump. Därefter fäste hon det hela vid en sele som hon kallar ”flygdräkt.” Efter lite flaxande med vingarna när selen sattes på, fann sig Pete i situationen och la snällt vikt i protesen. Sedan stod han så i en timme.

Magneterna höll tyvärr inte för fotförflyttning, men i och med att Pete är med på noterna, vidtar nu arbetet med att förbättra protesen. Förhoppningsvis slutar det med en väl fungerande protes för Pete, samtidigt som veterinärerna lär sig massor om hur man kan tillverka proteser till fåglar.

– Jag skulle inte kunna göra något av det här om inte Pete lät mig göra det, säger La’Toya Latney.

Foto: Vet Penn