DI: Sverige exporterar djursjukvård

DI: Sverige exporterar djursjukvård

Svensk djursjukvård är i världsklass och går på export. Det berättar Dagens Industri i en stor artikel. Där konstateras att AniCura och Evidensia tillsammans har 40 procent av den svenska marknaden. Båda redovisar förlust, men hade positivt kassaflöde 2016.

I artikeln berättar AniCuras vd Peter Dahlberg och Evidensias chef Johan Wiklund om sina fortsatta exportplaner. Enligt dem ligger Sverige i framkant i Europa efter den kedjebildning som ägde rum med början 2012, och där ägare bland riskkapitalbolag har tillfört branschen de finansiella muskler som möjliggör tillväxten. Evidensia ägs numera av den brittiska koncernen IVC, som även den köpts av det Wallenbergkontrollerade riskkapitalbolaget EQT. Koncernen växer nu i Storbritannien och Europa.

Peter Dahlberg uppger att intresset för att sälja sin klinik till AniCura har exploderat i Europa.

De båda cheferna ger också samma bild av hur synen på husdjur har utvecklats, där djuret allt mer ses som en familjemedlem. När djuret blir sjukt är därför ägarna beredda att betala för allt mer avancerad behandling.

Evidensia redovisade en förlust på 374 Mkr 2016, före sammanslagningen med IVC. AniCuras förlust blev 262 Mkr förra året.