Diet baserat på rått kött diet har sina risker

Diet baserat på rått kött diet har sina risker

Det kan vara riskfyllt att ge hundar och katter enbart rått kött som daglig kost. Det slår ett nederländskt forskarteam fast.

WSAVA ställer sig bakom deras slutsats, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Forskningsteamet har letts av den nederländske veterinären Paul Overgaauw vid universitetet i Utrecht. Teamet har än en gång satt ljuset på riskerna med att basera hundars och katters kost på rått kött. Anledningen är att maten kan innehålla bakterier och parasiter som är farliga för djuren, men också för deras ägare.

I en studie undersökte forskarteamet förekomsten av fyra zoonotiska bakterier och två parasiter i hund- och kattmat baserat på rått kött. Man analyserade prover från 35 frysta produkter av åtta olika märken, samtliga vanligt förekommande i nederländsk livsmedelshandel.

Resultatet visade att 23 procent av proverna innehöll E.coli, 43 procent innehöll listeria och salmonella fanns i 20 procent. Bland parasiterna upptäcktes Sarcocystis cruzi i 11 procent och Sarcocystis tenella också i 11 procent. Toxoplasma gondii upptäcktes i 2 procent av produkterna.

Källor: WSAVA och Huffington Post