Hett ämne drog folk till VeTA-dagarna

Hett ämne drog folk till VeTA-dagarna

Årets upplaga av VeTA-dagarna lockade ovanligt många veterinärer. Enligt VeTA-bolagets chef Marita Stigelius berodde det på temat: Akut- och intensivvård.

– Alla träffar på akutpatienter, oavsett om man jobbar på en liten klinik eller ett stort djursjukhus. Det är därför många är intresserade, förklarar Marita Stigelius, chef för VeTA-bolaget.

I år hölls VeTA-dagarna i Norrköping och många slöt upp. Totalt, inklusive utställare, fanns drygt 600 personer på plats under lördag och söndag, varav omkring 120 var veterinärer.

– Det är roligt att antalet veterinärer ökar. VeTA-dagarna är ju till för alla yrkesgrupper. Eftersom det startade för 38 år sedan för att fylla ett utbildningsbehov för sköterskor, så hänger det kvar, säger Marita Stigelius.

Programmet var digert. Det hela började redan i torsdags och lördagen innehöll hela åtta parallella program. Bland föreläsarna i akutsjukvård för smådjur fanns toppnamn som Sören Boysen, professor vid universitetet i Calgary, Canada och Bert-Jan Reezigt, ledare för Blå Stjärnan Akademin i Göteborg.

Två praktiska kurser hölls. En om HLR och en om hur man genomför ett FAST-ultraljud, en teknik som är ny i Sverige och som går ut på att snabbt identifiera fri vätska och/eller luft i thorax och buk.

På lördagskvällen hölls galamiddag och en rad priser delades ut. Årets Djurklinik blev Väsby Djursjukhus. Priset hämtades av en strålande glad vd Marie Jury. Hennes djursjukhus fick inte mindre än 1 500 röster från nöjda djurägare.

– Det här är ett fantastiskt betyg för vår personal. Det de gör varje dag, de lyckas de med, och ser till att vi har ett stort antal väldigt nöjda kunder, sa Marie Jury till VeterinärMagazinet i en kommentar.

Övriga guldugglor, branschens pris till dem som är duktiga på att dela med sig av sin kunskap, gick till:

Djursjukskötaren Johanna Claesson, Blå Stjärnans Djursjukhus Göteborg.

Djurvårdaren Marianne Myrland, Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

Rehab: Madeleine Engstig, Lunds Djursjukhus.

Lab: Anna Wiik-Persson, Hälsinge Smådjursklinik.

Administratör: Anette Andersson, Blå Stjärnans Djursjukhus Göteborg.

Varje år utses också bästa monter bland utställarna. Det priset gick i år till Ceva Animal Health AB.

På bilden syns arrangörerna, som hade all anledning att se glada ut. Från vänster Suzanne Hester, Kicki Gustafsson Berger, Marita Stigelius och Kent Joensuu. Saknas på bilden: Anette Telenius.

Text och foto Ingrid Kindahl.