SKK inventerar fyra trubbnosraser

SKK inventerar fyra trubbnosraser

Svenska Kennelklubben har beslutat att inventera hälsostatusen i fyra hundraser: bostonterrier, engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops. Det är en del i arbetet med att motverka andningsproblem hos brakycefala hundar.

Syftet med inventeringen är att skapa en bättre bild av situationen för de olika raserna, deras genetiska bredd och exteriöra variation. Förhoppningen är att hitta tillräcklig bredd för att kunna säkerställa en sund utveckling för raserna, skriver SKK på sin hemsida.

Inventeringen som består av svabbprov för genetisk analys, klinisk beskrivning av veterinär och exteriör beskrivning av en exteriördomare är redan påbörjad och kommer att pågå under hösten 2018 och 2019.

Målet är att 50-100 hundar per ras ska medverka, både rashundar och oregistrerade hundar av dessa rastyper.

Projektet är ett initiativ från Nordisk Kennel Union och liknande inventeringar kommer göras i de nordiska grannländerna.

Till SVT Nyheter säger veterinären Åke Hedhammar SLU och SKK att det inte är meningen att ta bort de populära trubbnosraserna helt, utan bara att få bort dem som har så platt nos att de har svårt att andas.

– Det kan ju inte ha varit meningen att det skulle bli så här. Vi vill hitta ett sätt att göra dem bättre, säger han.

Källor: SKK, SVT Nyheter