Två nya handböcker av och för veterinärer

Två nya handböcker av och för veterinärer

Två nya handböcker har utkommit. En vänder sig till kattägare och en till utländska veterinärer. Båda är pedagogiska och lätta att använda.

Min Skatt är en guide till kattägare, som producerats av läkemedelsbolaget Ceva. Den har skrivits av kattveterinären Eva Heger och som medförfattare står kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström.

Boken är spiralbunden och följer katten genom livet. Behov, beteende, åldrar, vad som händer hos veterinären och praktiska råd. I slutet finns utrymme för kattägarens egna anteckningar.

Veterinärsvenska är en helt annan typ av bok. Det är en handbok för utländska veterinärer, skriven av Thérèse Werner, lärare i svenska för läkare, tandläkare och veterinärer. Den lilla behändiga boken ryms i rockfickan och som exempel tar den upp något om hur svenska språket är uppbyggt, hur medicinarlatinet används på svenska, vilka prepositioner man ska använda vid olika tillfällen, när man ska säga ”ni” till djurägaren och där man använder ”du”.

Boken har också flera exempel på dialoger mellan veterinär och djurägare med övningar, samt berättar om hur man förvandlar talspråket till smidigt journalspråk.

Veterinärsvenska är utgiven på Folkuniversitets förlag.

Text Ingrid Kindahl