Fjällveterinären i Strömsund blir viktminskningsklinik

Fjällveterinären i Strömsund blir viktminskningsklinik

Royal Canin lanserar konceptet Viktminskningsklinik tillsammans med veterinärer runt om i landet. Fjällveterinären i Strömsund är först med att satsa på konceptet.

Den 11 oktober har utsetts till World Obesity Day, för att uppmärksamma om behovet av forskning och behandling av övervikt på humansidan. I Sverige uppges omkring 50 procent av hundarna och katterna vara drabbade, enligt fodertillverkaren Royal Canin.

För omkring 20 år sedan lanserade företaget sitt första bantningsfoder för katter och hundar. Nu tar man ett steg till och lanserar Sveriges första viktminskningsklinik.

– Det koncept vi har tagit fram innebär att klinikerna bland annat får ta del av ett viktminskningsprogram som både veterinär och djurägare kan följa upp. Tillsammans sätter veterinären och djurägaren mål och programmet räknar ut hur mycket djuret bör äta för att få en lagom viktnedgång per vecka, säger Åsa Dufva, husdjursagronom och vetenskaplig kommunikatör hos Royal Canin.

Studier har visat att 80 procent av djurägarna bedömer att deras hund eller katt är slankare än de är.

– Artrit, diabetes, urinsten och kroniska inflammationer är bara några exempel på sjukdomar som en överviktig katt eller hund löper större risk att drabbas av, säger Åsa Dufva.

Louise Johansson är djurvårdare hos Fjällveterinären i Strömsund och hon menar att hundar inom alla användningsområden drabbas.

– Vi har en hel del jakthundar hos oss, och vi ser att även de drabbas av övervikt. Det belastar hunden väldigt mycket om man jagar med den och den väger för mycket, säger hon.

Det är inte lätt för djurägaren att själva ta itu med problemet. Ofta behövs stöttning.

– Det är ett känsligt ämne och vi vill inte att djurägarna ska känna att han eller hon ”förstört” sitt djur. De tänker inte på vad de matar sitt djur med, det kan vara godbitar från matbordet eller alltför energitätt godis vid träning. Det handlar om okunskap helt enkelt och det försöker vi hjälpa djurägaren med, säger Louise Johansson.

Royal Canin planerar att sprida konceptet Viktminskningsklinik över större delar av landet.

Källa: Royal Canin