Fler hundar skadas av vildsvin

Fler hundar skadas av vildsvin

Under förra året ökade antalet hundar som skadades eller dödades av vildsvin med 23 procent, visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring. I Agrias bestånd skadades 160 hundar så illa att de fick uppsöka veterinären.

De flesta hundar och hundägare som vistas i skogen får aldrig se ett vildsvin eftersom de är skygga och drar sig undan. Att vildsvin går till oprovocerad attack mot människor eller hundar är ovanligt. Men om svinet känner sig trängd eller blir aggressivt, exempelvis om en hund springer efter och jagar det, ökar risken för en konflikt. Riskfyllt är det också för hundar som arbetar med trafikeftersök och söker efter skadad vilt längs vägar och i skogen.

– Det är väldigt ovanligt att sällskapshundar på skogspromenad hamnar i konflikt, men håll hunden kopplad för att undvika att den börjar jaga vildsvinet, säger Patrik Olsson, affärsområdechef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Det är främst jakthundar som råkar illa ut i terrängen när de hamnar i konflikt med vildsvinen. Agria rekommenderar att alla jakthundar ska bära skyddsväst i skogen.

– Eftersom vi vet att skyddsvästen ger hunden ett gott skydd så vill vi uppmuntra fler att använda västen, det gör vi genom att bjuda på självrisk vid en skada om hunden bär skyddsväst, säger Patrik Olsson.

Risken att sällskapshundar hamnar i våldsamma situationer är väldigt liten, men om det sker så är hunden varken tränad eller utrustad för mötet.

Enligt Svenska Jägareförbundet är den geografiska spridningen stor i landet. Överlag är populationen större i södra och mellersta delarna av landet, men de norra delarna har färre vildsvin. Skåne, Kronoberg, Jönköping och Blekinge räknas till de fyra länen med störst populationer.

Källa: Agria