Han skapade sitt eget forskningsinstitut

Han skapade sitt eget forskningsinstitut

Patrick Pageat bor och verkar i Apt, Provence, södra Frankrike och kallas i folkmun för Docteur Phéromone, doktor Feromon. Han lever för sin forskning, började med bönsyrsor redan när han påbörjade sin veterinärutbildning. Som ung praktiserande veterinär funderade han över katters beteendeproblem, som alltför ofta ledde till att ägarna valde att avliva dem. Han kom fram till att katterna borde bli hjälpa av ett visst feromon, och 1995 lyckades han isolera rätt kattferomon – hemma i köket i en liten lägenhet utanför Paris och med det första barnet sovande bredvid sig.

Ansträngningarna i köket var värda besväret. De ledde till ett patent och en produkt som nu går under namnet Feliway. Feliway la grunden till den koncern som nu är döpt till Irsea, och som Patrick Pageat är ensam ägare till. Ytterligare drygt 400 patent har säkrats genom åren, avseende alla slags djur. Från insekter till lantbrukets djur, hästar, smådjur, vilda djur och djurparksdjur. Patrick Pageat är nämligen en veterinär som intresserar sig för och jobbar med alla – alla – djur.

Hela reportaget och intervjun med Patrick Pageat kommer i VeterinärMagazinet nr 6. Den utkommer i luciaveckan.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Mikaela Wollin