Dermatologer lämnar Djurakuten för Södra Djursjukhuset

Dermatologer lämnar Djurakuten för Södra Djursjukhuset

Den samlade hudkompetensen på Djurakuten i centrala Stockholm, med Kerstin Bergvall (bilden) i spetsen, flyttar till Evidensia Södra Djursjukhuset i Kungens Kurva. Flytten sker i omgångar mellan januari och mars.

Det betyder att veterinärerna Kerstin Bergvall, Diplomate ECVD, och Cecilia Friberg, Diplomate ECVD/ACVD, och djursjuksköterna Lisa Nilsson och Anna Djupenström ska bygga upp en ny specialistmottagning i dermatologi på Södra Djursjukhuset.

Den tredje dermatologen från DjurAkuten, Liselotte Åberg, har flyttat ”hem” till Skåne och arbetar på VetaDerm Veterinärklinik i Lomma, som drivs av Diplomate ECVD Susanne Åhman. Liselotte Åberg är specialist Steg II i dermatologi.

– Det ska bli mycket roligt och inspirerande att flytta till Södra Djursjukhuset, säger Kerstin Bergvall, som blev Nordens första diplomate i dermatologi 2004.

Parallellt med jobbet där ska Kerstin Bergvall fortsätta sin halvtidstjänst på SLU.

– Inga förändringar i sikte där, säger hon.

Kerstin har arbetat uteslutande med dermatologi i 20 år och under årens lopp har hon handlett många blivande specialister.

– Jag brinner för uppgiften att utbilda fler inom veterinär dermatologi, berättar hon. Och på Södra Djursjukhuset kommer vi att ha en resident i dermatologi och vi handleder två veterinärer i Steg II-utbildningen i dermatologi.

– Mitt eget intresse föddes ur frustration, när jag som ung veterinär insåg att jag inte behärskade området alls. Men med entusiastisk inspiration och guidning av Britta Öhlén, pionjär inom veterinär dermatologi, blev området både mer begripligt och mer fascinerande för mig. Sedan hade jag turen att få Thierry Olivry, professor i immunodermatologi i North Carolina, USA, som ovärderlig mentor under min residencytid.

Kerstin Bergvall arbetar med hudsjukdomar hos alla djurslag, men framför allt hos hund, katt och häst. Hon föreläser och forskar. Hennes fokus när det gäller forskning är på immunologiska hudsjukdomar. Hon ingår i både nationella och internationella forskningssamarbeten. Hon har varit ordförande i Swedish Veterinary Dermatology Study Group i sex år och ingått i examinationskommittén för European College of Veterinary Dermatology i sju år.

Text Kerstin Stålbrand, foto Göran Ekeberg