Insektsfoder minskar hundens klimatavtryck

Insektsfoder minskar hundens klimatavtryck

Husdjuren bidrar till klimatförändringarna, genom att framför allt hundar får köttbaserat foder. Radioprogrammet Vetandets värld berättar humaniseringen av djurfoder och om alternativen.

Mat med hög kötthalt har blivit allt mer populärt som hundfoder – inte bara i Sverige, utan globalt. Men det är inte bara slaktavfall som används till djurfoder, utan mer och mer kommer från samma styckningsdelar som människan äter. Hund och människa konkurrerar om samma mat.

Vetandets värld i P1 berättar i två program om hur förmänskligandet av djurens foder – framför allt till hundar – påverkar klimatet. Men också hur djurägarna överför mattrender till djuren. Raw food, vegansk och vegetarisk foderhållning har blivit vanliga även för djur.

För att minska hundmatens klimatpåverkan kan protein från insekter vara ett alternativ. Det har blivit ett hett forskningsområde i bland annat Tyskland, och i programmet intervjuas veterinären Véronique Glorieux, som har startat ett företag som tillverkar torrfoder baserat på insekter.

I Sverige forskar professor Markus Langeland vid SLU på alternativa fodermedel.

– Insekter har ett högt protein- och fettinnehåll och kan malas ner till foder, säger han till Vetandets värld.

Text Annika Rosell