Nexgard får utökad användning

Nexgard får utökad användning

Läkemedlen Nexgard och Nexgard Spectra har godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för två nya indikationer hos hundar. Det skriver tillverkaren Boehringer Ingelheim i ett pressmeddelande.

De utökade indikationerna gäller hudsjukdomarna demodikos, som orsakas av Demodex canis (hårsäckskvalster) och sarcoptesskabb som orsakas av Sarcoptes scabiei, alltså rävskabb.

Demodikos kan vara livshotande om hunden inte behandlas. Kvalstren lever i hårsäckar och hudens talgkörtlar. De orsakar en stark inflammatorisk reaktion med erytem, ​​seborré och håravfall som ofta börjar vid nosen och huvudet och sprider sig över hela kroppen.

De flesta friska hundar kan ha en mindre population hårsäckskvalster och klarar att hämma kvalstrens tillväxt. Om en hund utvecklar generaliserad demodikos är det oftast för att hundens immunförsvar är försvagat, antingen på grund av genetiska faktorer eller på grund av en annan samtidig sjukdom, som diabetes eller cancer.

Sarcoptesskabb hos hundar är en generaliserad dermatit som kan vara svår att diagnostisera men som är mycket smittsam. Kvalstren borrar sig ned i huden där de ger upphov till stark klåda. Symtomen är förutom klåda även sår och håravfall. Sarcoptesskabb förekommer hos hundar i alla åldrar och av alla raser. Förutom att det är mycket smittsamt hundar emellan kan även människor smittas.

EMA-godkännandet för de två nya indikationerna är baserat på tre experimentella studier och två fältstudier, som visar effekten hos afoxolaner som utgör aktiv substans i läkemedlen. Fältstudien av demodikos visade en effekt på över 98 procent och studien av sarcoptesskabb uppvisade nästan 100 proctens effekt efter endast en administrering.

Källa: Boehringer Ingelheim